Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze ve Žlutých lázních se dnes běží proti homofobii

Ve Žlutých lázních v Praze se dnes uskuteční desátý ročník charitativního běhu proti homofobii Fun&Run. Akce má pomoci odstranit předsudky vůči lidem s odlišnou sexuální orientací či HIV pozitivním. Výtěžek ze startovného tradičně půjde na podporu internetové LGBT+ poradny Sbarvouven.cz a Domu světla, v němž nacházejí útočiště lidé s infekcí HIV a nemocí AIDS. Loni se vybralo 193 700 korun. Připraven je i doprovodný program, například jízda na paddleboardech, běh na vysokých podpatcích či fotbalový turnaj s týmem Yellow Ladies České pošty.

Pět nebo deset kilometrů

Akce se měla původně konat v květnu, kdy se Česko připojuje ke světovým oslavám Mezinárodního dne boje proti homofobii, bifobii a transfobii. Kvůli epidemii koronaviru byl ale termín přeložen na září.

Pro běžce a běžkyně jsou připraveny trasy pět a deset kilometrů, děti se mohou zúčastnit dětského závodu na 300 metrů. Prezence běžců na místě byla ve 12.00, start hlavních běhů ve 14.00 a dětského běhu v 15.00. Do soboty bylo možné přihlásit se online, registrace stála 400 korun, děti neplatí.

Doprovodný program

Běhu se pravidelně účastní lidé, kteří si trasu - pět nebo deset kilometrů - přijdou doslova 'odejít' - obvykle jsou to ti, kdo nemají rádi závodění a jednoduše celý závod pojmou jako procházku pro pocit sounáležitosti,“ uvedla ředitelka závodu Fun&Run Lenka Bártová. Podle ní je ale také možné zúčastnit se jen doprovodného programu ve Žlutých lázních nebo stačí jen zaplatit registraci a přispět tak na online poradnu Sbarvouven.cz a Dům světla, dodala.

V zázemí běhu ve Žlutých lázních budou dvě sanitky České společnosti AIDS pomoc, v nichž zájemci mohou podstoupit bezplatné testy na HIV a syfilis. Vloni jimi prošlo 141 lidí.

Závod a opatření proti koronaviru

Akci pořádá LGBT+ spolek Prague Pride a Česká společnost AIDS pomoc. Opatření proti koronaviru se akce netýkají. „Je to dáno také tím, že víc než 1000 osob se běhu účastnit nebude, takže na konání závodu aktuálně covid-19 nemá žádný vliv,“ uvedli organizátoři. Všude budou k dispozici dezinfekce a organizační tým bude kontrolovat počty účastníků a startujících. Aby bylo zabráněno shlukování, bude se startovat po skupinkách. Loni se akce zúčastnilo 533 běžců a běželo se v Letenských sadech.

Autoři | Foto facebook.com/PraguePrideCZ

Štítky ČR, kondice, sociální, běh, charita, Praha, Žluté lázně, lázně, homofobie, HIV, Česká pošta, pandemie covidu-19, Česko, Prague Pride

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze ve Žlutých lázních se dnes běží proti homofobii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.