Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Druhý z nových zvonů dorazil do kostela sv. Havla. Jmenuje se Jan Nepomuk a váží 80 kilo

Do kostela sv. Havla včera dorazil i druhý ze dvou zvonů pojmenovaný Jan Nepomuk. Společně se zvonem nazvaným Ludmila budou do října vystavené v kostele. Poté budou požehnány a vyneseny do zvonice.

Ludmila a Jan Nepomuk

Nový zvon váží asi 80 kilogramů a má průměr 50 centimetrů. Na začátku sprna dorazily všechny zvony do kostela sv. Haštala, kde čekaly na další převoz.

Dva zvony byly odlity pro kostel svatého Havla. Jan Nepomuk je laděn do tónu a2, druhý ze zvonů - Ludmila - je malý a nahradí dočasný ocelový zvon pocházející z roku 1925. Hmotnost zvonu Ludmila je 45 kilogramů a průměr 38 centimetrů, laděn je do cis3. Oba zvony pak vyšly asi na 250 tisíc korun.

Do Prahy dorazily zvony pro kostely sv. Haštala a sv. Havla. Stály jeden a půl milionu

Do Prahy v pátek ráno dorazil nákladní vůz se čtyřmi zvony určenými pro kostely sv. Haštala a sv. Havla na Starém Městě. Zvony dorazily krátce před sedmou ranní ke kostelu sv. Haštala. V příštích měsících budou v obou kostelech vystaveny....

Ze tří zvonů dva

Dva zvony byly odlity také pro kostel sv. Haštala. Zde však původně byly zvony tři. Dva z nich byly ale zabaveny za první světové války v roce 1916. Tak zůstal jediný zvon, a to se jménem Vavřinec-Florian pocházející z roku 1690. 

Zvon Václav z roku 2017 je na plášti tvořen reliéfem sv. Václava a reliéfem přemyslovské orlice. Jedna z bočních stran je věnována citátu Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí i s podpisem Václava Havla a jeho charakteristickým srdíčkem. 

Nový zvon zvaný Haštal má v průměru 118 centimetrů, váží 1130 kilogramů a je laděn do tónu f1. Druhý zvon pojmenovaný František o průměru 80 centimetrů váží 330 kilogramů a laděn je do c2. Na výrobu obou zvonů bylo třeba 1,2 milionu korun.

Náklady na pořízení všech zvonů dosáhly téměř 1,5 milionu korun. Nový zvon v Praze naposledy dostal právě kostel svatého Havla. V roce 2017 byl do zvonice zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. 

Ohodnoť článek

Foto Facebook Ondrej Bohac

Štítky zvon, kostel, kostel sv. Havla, Nepomuk, Václav Havel, první světová válka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý z nových zvonů dorazil do kostela sv. Havla. Jmenuje se Jan Nepomuk a váží 80 kilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.