Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do babyboxu v Praze 6 někdo odložil novorozeně. Je to kluk a dostal jméno Zdeněk

Do radničního babyboxu v Jilemnického ulici v Praze 6 v pondělí po sedmé hodině večerní někdo odložil miminko. Novorozenec u sebe neměl žádný dopis, byl zabalený do modré deky. Do babyboxu dítě podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse uložily dva páry mužských rukou. Novorozený chlapec dostal jméno Zdeněk.

Dva páry mužských rukou

Informaci oznámili mluvčí radnice Ondřej Šrámek a zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Zdeněk je pátým dítětem nalezeným v bubenečském babyboxu od jeho zřízení v roce 2010. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo už 210 dětí, za letošní rok jedenáct.

V České republice funguje 76 babyboxů a dosud bylo do těchto speciálních schránek odloženo 115 děvčátek a 95 chlapců. Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech v nich ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili i mnohem starší děti. Nechtěným "rekordmanem" je takřka dvouletý chlapec, jehož v lednu 2019 odložili v babyboxu v Pelhřimově.

„V pondělí 24. srpna v 19:06 odložily dva páry mužských rukou novorozené děťátko zabalené v modré dece do babyboxu v Praze 6 v Jilemnického ulici. Vedoucí sociálního odboru Jitka Köcherová mi potvrdila, že je to novorozený klučík,“ uvedl Ludvík Hess.

Malý Zdeněk

Malý Zdeněk byl z babyboxu převezen do motolské nemocnice. „Pojmenoval jsem jej po mnohonásobném mecenáši babyboxů RNDr. Zdeňkovi Martináskovi, jenž vyrábí v Otnici u Slavkova osvětlení strojů, mimo jiné taky světla ke gynekologickým křeslům. Už to ode mne ví a je šťastným kmotrem,“ vysvětlil pojmenování novorozence zakladatel sítě babyboxů, který sám sebe označuje jako babydědka.

Babyboxy nejsou jedinou možností, jak se matky mohou utajeně vzdát nechtěného potomka. Po celé zemi existuje síť porodnic, jež umožňují anonymní porod, po němž je možné dítě také přímo přenechat k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Ta si navíc může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

Foto Facebook Praha 6

Štítky Babybox, Praha, porod, Zdeněk, Ludvík Hess, Česko, Ondřej Šrámek, Fakultní nemocnice v Motole, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu v Praze 6 někdo odložil novorozeně. Je to kluk a dostal jméno Zdeněk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.