Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hrzánský palác, náhradní sídlo vlády u Hradu, se dnes otevře veřejnosti

Veřejnosti se dnes otevře Hrzánský palác v Praze 1, který slouží jako náhradní sídlo vlády. Jeho historie je spjata třeba se stavitelem Petrem Parléřem a žil v něm krátce i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Hrzánský palác stojí nedaleko Pražského hradu na místě původně gotického domu, který podle prvních zmínek patřil ve 14. století svatovítské kapitule a poté císařskému dveřníkovi. Ve druhé polovině 14. století budovu také několik let vlastnil Petr Parléř, který mimo jiné postavil Karlův most a podílel se na stavbě chrámu svatého Víta.

Dny otevřených dveří ve vládních vilách a palácích se letos konají pravidelně o víkendech a státních svátcích od začátku července do konce října a také 17. listopadu. Prohlídky začínají vždy v 09:00 a končí v 17:00. Poslední komentovaná prohlídka začíná v 16:00.

Nový dům, který se stal základem nynějšího Hrzánského paláce, na místě vznikl až v 16. století. V následujícím století pak dům rozšířily přístavby a svou současnou vnější podobu získal palác ve druhé polovině 18. století.

Tomáš Garrigue Masaryk v Hrzánském paláci krátce žil ještě předtím, než se stal prezidentem, koncem 19. století. V první polovině 20. století v paláci vznikla malířská škola a ateliér českého malíře a grafika Ferdinanda Engelmüllera. Pro reprezentační účely představitelů vlády byl palác radikálně přestavěn až začátkem 50. let.

Foto VitVit / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) | Zdroj ČTK

Štítky Hrzánský palác, památky, vláda, Praha, Tomáš Garrigue Masaryk, Petr Parléř, palác, dům, Pražský hrad, Karlův most, Ferdinand Engelmüller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrzánský palác, náhradní sídlo vlády u Hradu, se dnes otevře veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.