Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalá jatka prošla proměnou. Nový prostor H40 v Pražské tržnici je určen pro rodiny i podnikatele

Hala 40 v Pražské tržnici se proměnila v komunitní prostor, který by měl propojovat všechny věkové kategorie. Kromě toho nabídne i zázemí pro podniky z různých oborů. Magistrát, kterému tržnice patří, zahájil před časem celkovou rekonstrukci areálu. Do opravy tržnice dá Praha v příštích 15 letech dvě až tři miliardy korun.

Hala 40 je součástí komplexu památkově chráněných budov Pražské tržnice. Před 97 lety byla vybudována jako chladírna masa pro pražská jatka. Industriální budova prošla částečnou rekonstrukcí v 90. letech minulého století, dočasně sloužila i jako prodejna nábytku. H40 je dalším místem, které oživuje novou podobu Pražské tržnice.

„Proměna haly 40 je zcela neuvěřitelná. Je to další místo, které stojí za to v Pražské tržnici navštívit, a já se sem budu vracet sám i se svými dětmi,“ shrnul starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Autoři projektu chtějí v novém komunitní prostoru H40 vytvořit místo, kde široká veřejnost najde pohybovou a výtvarnou dílnu včetně keramického ateliéru, ale také vzdělávací a volnočasové aktivity s montessori konceptem. Pomocí moderních vzdělávacích metod se chce H40 zaměřovat i na rozvoj digitální gramotnosti dětí, mládeže ale také seniorů.

Ve druhém patře je Art&Digital laboratoř, která bude sloužit jako inkubátor pro začínající podnikatele. Ti se sem budou moci obrátit rovněž o pomoc. V přízemí plánují v následujících měsících organizátoři vytvořit a otevřít kavárnu.

„Kreativní průmysly mají obrovský potenciál. Věříme, že spolupráce odborníků z různých oborů mají smysl. Společné projekty kreativců a digitálních experimentátorů vytváří neomezené možnosti. Jejich přístupy se kupodivu vzájemně skvěle doplňují,“ upřesnila vizi manažerka projektu Jitka Hvězdová.

V tento moment se zájemci o kurzy nebo jednotlivé akce musí hlásit dopředu. Do budoucna se počítá s volným vstupem pro veřejnost.

Ohodnoť článek

Foto H40

Štítky Praha, tržnice, H40, komunitní prostory, Pražská tržnice, projekt, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá jatka prošla proměnou. Nový prostor H40 v Pražské tržnici je určen pro rodiny i podnikatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.