Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cestovní ruch v Praze se propadl o více než 90 procent. Motivujeme tuzemské turisty, říká radní

Úbytek turistů v hlavním městě je viditelný nejen pouhým okem, ale také pohledem do statistik. V druhém čtvrtletí tohoto roku do Prahy podle dat Českého statistického úřadu přijelo pouhých 138 187 hostů. Jedná se o více než třiadevadesátiprocentní pokles oproti stejnému období roku 2019.

„Aktuální data Českého statistického úřadu bohužel potvrzují ty nejpesimističtější scénáře dopadu koronavirové krize na cestovní ruch v Praze. Opatření na podporu turismu, která jsme za hlavní město podnikli, jsou ale v rámci možností úspěšná a daří se jimi motivovat k návštěvě Prahy tuzemské turisty. Ti tak alespoň z části tlumí tento drastický propad," říká radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Dlouhodobě do pražské metropole míří nejvíce lidé z Německa. Tento trend pokračuje i v rámci post koronavirových opatření. Domácích hostů do hlavního města zamířilo 92 457, jejich počet se tak snížil o sedmdesát procent oproti roku 2019.

Mezi českými regiony propad návštěvnosti nejvíce postihl hlavní město, kde se od dubna do konce června počet ubytovaných meziročně snížil o 93,6 procenta a počet nocí strávených v ubytovacích zařízeních o 94,9 procenta. Přes milion nocí chybělo také ubytovatelům v Karlovarském kraji, návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení klesla plošně ale ve všech krajích, uvedli statistici.

Poskytovatelům služeb v Česku klesly ve druhém čtvrtletí tržby meziročně o 19,8 procenta po očištění o sezonní vlivy. Byl to nejvýraznější propad od roku 2005. Více než osmdesátiprocentní pokles tržeb zaznamenali od dubna do konce června letečtí dopravci, poskytovatelé ubytovacích služeb a cestovní kanceláře. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, turismus, turisté, zahraničí, Hana Třeštíková, cestovní ruch, hlavní město, Český statistický úřad, koronavirová krize, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovní ruch v Praze se propadl o více než 90 procent. Motivujeme tuzemské turisty, říká radní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.