Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odkud pochází nejlepší víno? Praha boduje i v této oblasti

Praha nejen, že je městem měst svou velikostí a kulturním bohatstvím, nyní už i vínem. Šampionem mezi 135 značkami, přihlášenými do letošní Národní soutěže vín, se totiž stalo Rulandské bílé 2018, pozdní sběr z vinice v Chloumku u Mělníka. Vinařství patří České zemědělské univerzitě v Praze.

„Velmi si cením úspěchů našeho vinařského střediska v Chloumku. Zdejší produkty sklízejí uznání mezi odborníky u nás i v zahraničí, což přispívá k dobrému jménu České zemědělské univerzity. Navíc je to velmi oblíbené a vyhledávané víno. A studenti zde mohou získat kvalitní praxi, návod pro budoucí kariéru a mohou se přesvědčit, že za každým úspěchem stojí tvrdá práce,“ uvedl rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička.

Vinařské středisko Mělník-Chloumek
Starou vinařskou usedlost Chloumek získala v roce 1980 tehdejší Vysoká škola zemědělská. Začaly se zde kultivovat odrůdy z celé Evropy, především z německých vinařských oblastí. Víno se pěstuje na 13 hektarech, v současné době tu mají deset odrůd s největším zastoupením letošního vítěze Národní soutěže vín, Rulandského bílého. Výroba vína probíhá klasicky, hrozny se zpracovávají co nejrychleji. Mošty kvasí při teplotě 18° C. Používají se ušlechtilé kvasiny. Vína zrají ve vyhlášeném ležáckém sklepě. Vyrábí se zde přírodní, odrůdová jakostní a přívlastková vína s minimální chemickou úpravou. V pěstování výrazně převažují bílé odrůdy nad modrými.

Standardně vysoká kvalita vína je zásluhou vedoucího Vinařského střediska Chloumek Štěpána Weitosche. K trofejím, které zdobí stěny zdejší usedlosti, nyní připojil další. „Je to vůbec nejvyšší ocenění, jaké může víno v rámci vinařství v oblasti Čech získat. Letošní úspěch mě těší dvojnásob, protože jde o potvrzení loňského vítězství v Národní soutěži vín. To jsme získali titul šampiona za Tramín kořenný z roku 2015,“ řekl Štěpán Weitosch.

Kvalita produktů z Vinařského střediska Mělník-Chloumek je tradičně hodnocena nejvyššími známkami na soutěžích doma i v zahraničí. V Salonu vín, což je ocenění nejlepších značek České republiky, se posledních pět let stabilně dostává mezi favority. Cenu odborníků získal v minulosti Ryzlink rýnský a opakovaně právě Rulandské bílé. V roce 2017 si mělnický vinohrad přivezl z Jižního Tyrolska stříbrnou medaili za víno Müller Thurgau.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČZU v Praze

Štítky víno, soutěž, ČZU, vinařství, Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, Mělník, Petr Sklenička, Česko, Evropa, vinice, Chloumek (Mělník), tramín červený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odkud pochází nejlepší víno? Praha boduje i v této oblasti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.