Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veřejnost dnes může navštívit Hrzánský palác na Hradčanech. Slouží pro vládu a premiéra

Veřejnosti se dnes otevře Hrzánský palác na Hradčanech, který slouží k reprezentačním účelům vlády a premiéra. Komentované prohlídky tam začnou v 09:00 a poslední bude v 16:00. Kvůli zhoršení epidemiologické situace ale mohou lidé do paláce vstupovat jen se zakrytými dýchacími cestami. Vláda zpřístupnila své paláce a vily po pauze zaviněné pandemií koronaviru od začátku července, přičemž každou prázdninovou sobotu otevírá jeden objekt.

Hrzánský palác lidé mohli navštívit už 6. a 11. července a znovu budou mít tuto možnost 22. srpna. Příští sobotu bude den otevřených dveří v Kramářově vile, rezidenci předsedy vlády.

Pravidelné sobotní exkurze, které o prázdninách pořádá vláda, se konají vedle Hrzánského paláce a Kramářovy vily také v Lichtenštejnském paláci. V září a říjnu bude možné objekty navštívit první sobotu v měsíci a při státních svátcích. Dny otevřených dveří budou završeny 17. listopadu při oslavách Dne boje za svobodu a demokracii, kdy budou pro veřejnost otevřeny Hrzánský a Lichtenštejnský palác.

Hrzánský palác je součástí řadové zástavby v Loretánské ulici. Budova získala jméno podle hraběte Sigismunda Valentina Hrzána z Harrasu, který ji získal počátkem 18. století. Po druhé světové válce byl palác radikálně upraven pro reprezentační účely ministerstva informací a osvěty, později předsednictva vlády.

V září bude zpřístupněno i sídlo úřadu vlády Strakova akademie, mimo jiné při Dni české státnosti 28. září. Další objekt, Benešova vila v Sezimově Ústí, bude pro zájemce otevřen od 4. září do konce října vždy oba víkendové dny. Prohlídky se ve všech budovách konají od 09:00 do 17:00, vstup je zdarma.

Foto VitVit / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) | Zdroj ČTK

Štítky prohlídka, veřejnost, Hrzánský palác, Praha, vláda, palác, Hradčany, pandemie covidu-19, Kramářova vila, Lichtenštejnský palác, druhá světová válka, Den české státnosti, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost dnes může navštívit Hrzánský palác na Hradčanech. Slouží pro vládu a premiéra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.