Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Aktivisté protestovali na Hradě. Klimatického pikniku se zůčastnilo několik desítek lidí

Několik desítek aktivistů z Extinction Rebellion se včera večer sešlo na Pražském hradě. Tichou demonstrací chtěli poukázat na liknavost a nečinnost vlády při řešení klimatické krize a jejích dopadů na Českou republiku. Akci pojmenovali jako klimatický piknik.

Původně se měli v plánu sejít na prvním nádvoří Hradu. Policie ale velkou část areálu uzavřela z údajných provozních a technických důvodů a proto se aktivisté nakonec sešli na druhém nádvoří. Konkrétní důvody uzavření prostor se však nepodařilo zjistit.

Organizátorům akce bylo nabídnuto, že mohou protest uskutečnit buď na čtvrtém nádvoří, nebo za katedrálou sv. Víta. To ale účastníci akce odmítli a rozložili si deky a transparenty na druhém nádvoří.

Není to poprvé, co se členové Extinction Rebellion sešli před Pražským hradem. Zhruba před měsícem se takto sešli na třetím nádvoří. Aktivisté a aktivistky na piknik pozvali také prezidenta republiky a zároveň mu adresovali otevřený dopis věnující se budoucnosti země v kontextu klimatické krize. Miloš Zeman na dopis neodpověděl a na piknik nedorazil.

Zhruba desítka aktivistů při červnovém setkání odmítla po desáté hodině opustit uzavírající se prostory Pražského hradu a byla zadržena policií.

„Situace je taková, že nebylo jiné možnosti, než se nechat zatknout a dát tím najevo občanskou neposlušnost. Nikoli jako osobní vzdor vůči světu, ale naopak jako strach o tento svět, kvůli apatii politiků. Zůstali jsme, protože pro nás bylo důležité zdůraznit, jak moc je téma klimatické krize zásadní a jak málo se v médiích a obecně v rámci veřejnosti bere vážně,“ shrnul tehdy jeden ze zadržených.

Foto Extinction Rebellion

Štítky ČR, ovzduší, správa, klima, Hrad, Pražský hrad, piknik, nádvoří, klimatická krize, Extinction Rebelion, Česko, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté protestovali na Hradě. Klimatického pikniku se zůčastnilo několik desítek lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.