Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Úřad vybral nového nájemce dvora karlínských kasáren

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vybral nového nájemce dvora prázdných kasáren v pražském Karlíně, kde nyní funguje společenské a kulturní centrum. To zřejmě skončí, nový nájemce nicméně prostory plánuje využívat obdobným způsobem. Informoval o tom Deník N. Areál vlastní stát, premiér Andrej Babiš (ANO) však nedávno řekl, že jej převede na hlavní město, které by tam mohlo vybudovat byty či vysokoškolské koleje.

"Uskutečnila se aukce, ve které byli dva zájemci. Vítěz nabídl 145 tisíc korun měsíčně. Nyní bude vyzván k doložení potřebných dokladů a k podpisu nájemní smlouvy," sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka Deníku N. Vítězem aukce je podle informací deníku Ondřej Kučera, který dříve pracoval jako provozní v Nákladovém nádraží Žižkov a provozoval loď Altenburg 1964 v pražských Holešovicích.

Od roku 2017 v areálu působí spolek Pražské centrum, který tu vytvořil například galerii, taneční školu, kulturní klub s barem a v předsálí bývalého armádního bazénu denní kavárnu. Podle mluvčího ÚZSVM Radka Ležatky bude mít po podpisu smlouvy s novým nájemcem ten současný tři měsíce na uvedení areálu do původního stavu.

Kromě dvora se pronájem týká menší budovy, která dříve kasárnám sloužila jako zázemí. Matěj Velek ze sdružení dříve řekl, že Pražské centrum do opravy budovy a dalších úprav za tři roky investovalo tři miliony korun. Mluvčí Ondřej Slíš řekl Deníku N, že další postup bude nyní centrum konzultovat s právníkem.

Centrum mělo prostor v bezplatné výpůjčce a nového výběrového řízení se nezúčastnilo s tím, že podmínky neumožní pokračování současného konceptu. "V bezplatné výpůjčce nelze pokračovat, neboť Pražské centrum zde provozuje komerční činnost (bar, kavárna, sauna, koncerty a další), což je v rozporu se zákonem o majetku státu," sdělil Ležatka.

O budovu kasáren v rámci jednání o majetkových směnách mezi magistrátem a státem projevilo zájem vedení hlavního města. Nyní vedení města mluví o tom, že by se tam mohlo vybudovat bydlení pro studenty.

Ministerstvo obrany se kasárna v minulosti snažilo opakovaně prodat, naposledy za zhruba 620 milionů korun. V roce 2016 budovu převzalo ministerstvo spravedlnosti, tehdejší ministr Robert Pelikán (dříve ANO) ji plánoval zrekonstruovat a zřídit v ní justiční palác. Z plánu však sešlo.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna. Budova kasáren je od roku 1958 památkově chráněná

Autoři | Foto prazdnedomy.cz

Štítky ČR, správa, reality, zábava, kultura, Praha, dvůr, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ANO 2011, Deník N, Andrej Babiš, Karlín, Ondřej Kučera, Jan Žižka z Trocnova, Robert Pelikán, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad vybral nového nájemce dvora karlínských kasáren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.