Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha 12 se pyšní téměř 60 druhy rostlin. S jejich sázením pomohli občané

Toto léto jsme svědky častějších přeháněk a nižších teplot než tomu bylo poslední roky. Tyto faktory patrně prospívají nejen lidem, ale i přírodě. Na louce v Praze 12 dnes roste 57 druhů rostlin. Vyseli je občané s podporou tamní radnice.

„Vloni bylo sucho, proto na podzim mnoho druhů nevyrostlo, byť jsme je „vytahovali očima“. Jen byla sem tam vidět drobná chrpa či jetel. Ale letos dostatek dešťových srážek probudil semínka k životu a louka od května kvete. Letos na ní mimo jiné vykvetly kopretiny bílé, chrpy, štírovníky, čekanky, len a další byliny," uvedla místostarostka Eva Tylová.

Také občané bedlivě sledují, co na louce kvete. Bioložka Veronika Oušková na louce organizuje sousedské vlastivědné vycházky. Před týdnem zaznamenala se  svými „studenty" během dvouhodinového rozpoznávání úctyhodných 57 druhů rostlin. Mezi ty nejvzácnější patří vičenec ligrus, hvozdík kropenatý či rmen barvířský.

„Ve spolupráci s odborem životního prostředí jsme luční květiny podpořili i tím, že některé plochy na okraji sídliště sekáme méně často a na jaře jsme na ně doseli luční směsi. Obzvláště se chytil štírovník růžkatý, kterým nyní plochy žlutě rozkvetly. Louky vyseli i pachtýři na našich zemědělských pozemcích jako například pachtýř David Ježek na poli U dubu," doplnila Tylová.

Luční porosty podporují biodiverzitu. Květy jsou potravou pro včely a čmeláky, umožňují vývoj motýlů a slouží jako útočiště hmyzu. Vyšší trávník zadrží více vody, kterou z části odpaří a ochladí tak své okolí. Pozitivně tak mění ve svém okolí mikroklima.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 12

Štítky louka, Praha 12, rostliny, ekologie, Praha, Eva Tylová, léto, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 12 se pyšní téměř 60 druhy rostlin. S jejich sázením pomohli občané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.