Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražská záchranná stanice se poprvé stará o vydří mláďata

Ošetřovatelé v Záchranné stanici pro volně žijící zvířata se vůbec poprvé v historii starají o dvě mláďata vydry říční. Sourozence našli začátkem března v Uhříněvsi a pečují o ně tak, aby se zvířata zase mohla vrátit do přírody.

Nejdřív našli samečka, pak jeho sestru

Nález vydřího mláděte stanici nahlásili telefonicky 6. března ráno, samečka našli u Říčanského potoka na jihovýchodě Prahy. Ošetřovatelé ale měli za to, že se jedná o omyl.

„Tipovali jsme to spíše na kunu skalní, což se nám již také několikrát stalo. Nicméně fotografie, kterou jsme vzápětí obdrželi, potvrdila, že se skutečně jedná o malé mládě vydry, staré přibližně šest týdnů,“ popsala na webu Petra Fišerová, mluvčí společnosti Lesy hlavního města, která stanici provozuje. Zraněné dospělé vydry už tu v péči měli, mláďata ale nikdy.

Vyčerpaného a hladového samečka odvezli a položili na vyhřívací podložku, jíst se mu ale nechtělo. Až když mu umíchali směs ze pstruha a mléka pro štěňata, byla malá vydra spokojená.

„Jaké bylo ale naše překvapení, když jsme v podvečer téhož dne dostali telefonické hlášení o nálezu dalšího vydřího mláděte, a to ve stejné lokalitě, na místě vzdáleném jen asi dvě stě metrů od nálezu první malé vydry. Bylo zřejmé, že jde o sourozence,“ popsala Fišerová.

V kontaktu s mláďaty je jen jedna ošetřovatelka

Podle Fišerové matka zřejmě zemřela, protože jinak by mláďata z nory nevylezla.

O sourozence se teď stará jen jedna ošetřovatelka, aby si zvykli jen na ni. „Podobný postup dodržujeme u většiny savčích mláďat. Je to základní ošetřovatelské opatření, které nám pomáhá předcházet jejich ochočení,“ vysvětlila Fišerová.

Protože pražská stanice není pro chov vyder vybavena, mláďata brzy přesunou do Záchranné stanice Pavlov u Světlé nad Sázavou. Tam je čeká i vodní nádrž se živými rybami. Tam dorostou a až budou samostatné, vrátí se do přírody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy hlavního města Prahy

Štítky příroda, Uhříněves, Říčanský potok, Lesy hlavního města, Záchranná stanice pro volně žijící zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská záchranná stanice se poprvé stará o vydří mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.