Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Česku začal jarní úklid. V sobotu proběhlo 300 dobrovolnických akcí

V České republice začal o víkendu velký jarní úklid. V kampani s názvem Ukliďme Svět, kterou Český svaz ochránců přírody pořádá už přes 30 let, připadl hlavní uklízecí den na sobotu. Dobrovolníci vyrazili do přírody, aby jí ulehčili od poházených odpadků.

„Dobrovolnické úklidy bývají zároveň i komunitní akcí, kdy si účastníci mohou spojit úklid s průzkumem okolní přírody, a nakonec třeba záslužnou práci završí i společným posezením. Často se takových úklidů účastní i celé rodiny nebo školy,“ popsala na webu akce koordinátorka kampaně Veronika Andrlová.

Hlavní uklízecí den byl v sobotu, kampaň bude ale pokračovat i v dalším týdnu. Například Praha 7 organizuje úklid poblíž ulice Jateční, který proběhne prvního dubna, městská část Praha–Kunratice tuto i příští sobotu uklízí Krčský les. Zapojila se i Praha 10. „Jsem rád, že veřejnost vnímá veskrze pozitivně úlohu dobrovolnických úklidů, které mají celorepublikově své místo a tradici a jsou nezastupitelným pomocníkem proti velkému nešvaru černých skládek, kterým lze jen složitě předcházet,“ uvedl ve zprávě pro novináře radní Prahy 10 Milan Maršálek (Vlasta), který má v gesci životní prostředí a udržitelnost.

Praha 10 uklidí například okolí zastávky Praha-Eden

Na desítce už dobrovolníci v sobotu uklidili oblasti Bohdaleckého lesa, Sedmidomky a Slatiny. V pátek budou pokračovat úklidem železniční tratě v okolí zastávky Praha-Eden ve Vršovicích. V sobotu 1. dubna se bude uklízet Malešický les, Trojmezí, okolí Botiče v Záběhlicích a ve Vršovicích. Nepořádek zmizí také z prostoru budoucí drážní promenády ve Strašnicích, u Hamerského rybníka nebo v lese u ulice Rabakovská.

VIDEO: Aktivisté usilující o zavedení třicítky v Praze přišli na zastupitelstvo

Aktivisté sympatizující s iniciativou Poslední generace, která usiluje o zavedení rychlostního limitu 30 kilometrů v hodině v Praze, dnes přišli na zasedání pražských zastupitelů. Přednesli jim své myšlenky a na ně reagoval náměstek primátora pro...

Radnice dobrovolníkům poskytuje potřebné zázemí. „Městská část Praha 10 stejně jako v předešlých letech zajistí svoz odpadu či nabízí dobrovolníkům pracovní pomůcky – pytle, rukavice. Akci také podporuje místní svozová společnost AVE Pražské komunální služby., která na své náklady poskytne velkoobjemové kontejnery,“ doplnil v tiskové zprávě Martin Pecánek, vedoucí odboru životního prostředí. „Pokud má někdo zájem se do úklidu zapojit, může se obrátit na odbor například využitím emailu bezodpadu@praha10.cz,“ dodal.

Na jaře mají místní jako už pravidelně také možnost využít bezplatné služby ke svozu či odvozu objemného odpadu. „Pokračujeme s úspěšnou osvětovou i praktickou kampaní Desítka bez odpadů. Stále ještě distribuujeme bezplatně kompostéry pro veřejnost, v oblasti předcházení vzniku odpadů podpoříme lokální bleší trhy, zvažujeme možnosti pro založení takzvaného reuse centra a více se zaměříme na navýšení separačních nádob na odpad v bytových domech,“ doplnil radní Maršálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Krčák žije

Štítky úklid, odpad, Praha, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku začal jarní úklid. V sobotu proběhlo 300 dobrovolnických akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.