Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze dnes zhasne padesát památek. Město chce upozornit na klimatickou změnu

V sobotu se Praha připojí k celosvětové akci na ochranu klimatu s názvem Hodina Země. Společnost Technologie hlavního města Prahy, která se o osvětlení památek stará, je nechá večer na hodinu zhasnout. Happening se bude týkat padesáti budov, a to od půl deváté do půl desáté večer.

„Zhasnutím pražských památek Praha demonstruje skutečnost, že změna klimatu a s ní spojené negativní dopady se týkají nás všech,“ uvedl ve zprávě pro novináře primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS). „Hlavní město Praha se v oblasti ochrany klimatu řídí schváleným Klimatickým plánem. Ten definuje desítky opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého, například podporu rozvoje elektromobility vybudováním dobíjecí infrastruktury nebo rozvoj v oblasti obnovitelných energií prostřednictvím instalace fotovoltaických elektráren na budovách města,“ vysvětlil.

V sobotu večer zhasne například Národní divadlo. Žofín, Vyšehrad nebo Staroměstská radnice, celkem je zapojených památek na pět desítek. Akce Hodina Země se koná každoročně po celém světě, v České republice ji koordinuje Ekologický institut Veronica. Jejím cílem je upozornit na to, že změna klimatu se týká nás všech, a je iniciativou Světového fondu na ochranu přírody (WWF). První ročník se odehrál v Austrálii už v roce 2007.

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

Loni město zkrátilo dobu osvětlení o více než tři hodiny

„Praha se k akci Hodina Země připojuje pravidelně a je to znát. Až v sobotu některé pražské památky na hodinu pohasnou, někteří lidé budou možná zjišťovat důvod “zatmění”. Myslím si ale, že většina Pražanů bude vědět,“ uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti). „Hlavní město se samo k ochraně klimatu zavázalo, schválilo vlastní Klimatický plán a pravidelně o něm veřejnost informuje. Jako náměstkyně pro životní prostředí dohlížím na to, aby se naplňoval co nejefektivněji. Ekologie už dávno není okrajové téma a ten posun od roku 2007, kdy se akce konala poprvé, je velký,” dodala.

Město zkracuje dobu osvětlení významných budov i mimo akci. „Doba osvětlení pražských památek byla už v loňském roce zkrácena celkem o 3,5 hodiny, což přineslo významné finanční úspory i snížení emise světla. Památky běžně zhasínáme v půl desáté, při sobotní Hodině Země potemní ještě o hodinu dříve. THMP také soustavně pracuje na tom, aby bylo v horizontu několika málo příštích let možné pražskou síť veřejného osvětlení dálkově regulovat a v zelených zónách města během noci účelně stmívat,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy, které mají mimo jiné pražské památky na starosti.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Praha, klima, osvětlení, Bohuslav Svoboda, památky, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

A smysl? Jen pozérství. Zhasnout trvale a nejen památky. Zbytečné vánoční cetky na každém sloupu jsou jen zbbytečný kýč. Světelný smog je ve městech hrozný.

Neděle, 26. března 2023, 07:49Odpovědět

V Praze dnes zhasne padesát památek. Město chce upozornit na klimatickou změnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.