Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Pražští hasiči si připomínají významné výročí. Vyrazili na spanilou jízdu městem

Pražští hasiči se dnes dopoledne vydali na spanilou jízdu Prahou, kterou připomínají, že před 170 lety rozhodli radní o zřízení prvního profesionálního sboru hasičů na českém území. Profesionální jednotka hasičů vznikla vyčleněním několika mužů ze skupiny městských metařů. Hasiče přivítal na jejich první zastávce před budovou radnice na Mariánském náměstí primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Z metařů se stali první profesionální hasiči

O založení prvního profesionálního hasičského sboru na českém území rozhodli pražští radní 23. března 1853. „V březnu 1853 magistrát rozhodl, že bere do vlastní režie úklid ulic, pro začátek na Malé Straně. Hasičský sbor zahájil svoji činnost 16. srpna 1853, kdy nastoupilo prvních 11 hasičů/metařů. Do konce srpna 1853 pak bylo přijato celkem 30 hasičů/metařů, jejichž představeným byl jmenován městský dozorce Alois Pasta. Osm lidí měl vycvičit k obsluze stříkačky, ostatní jako pomocníky při hašení. A první hasičský sbor z povolání v Praze byl na světě," popsal ve zprávě pro novináře mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Pražští hasiči dostali červené pásky na rukáv a prošli výcvikem se stříkačkou, koštěte se ale nezbavili. Trvalo 13 let, než se mohli věnovat jen boji s ohněm a dalšími pohromami. Vybavení současných a začínajících hasičů je nesrovnatelné. „Strojní, chemická a technická služba je v současnosti na vysoké úrovni, přesto na hasičských vozech zůstávají i lopaty a košťata. Nejčetnější zásahy jsou zásahy technické, pomoc u dopravních nehod a ochrana životního prostředí," dodal Kavka.

První zastávka spanilé jízdy byla před magistrátem

Spanilá jízda pražských hasičů má šest zastávek. Postupně se setkají s představiteli hlavního města i s kolegy z ostatních složek integrovaného záchranného systému. Pražští hasiči touto akcí navazují na tradici svých kolegů z dob založení sboru, kdy se spanilé jízdy městem konaly každý rok. První zastávka proběhla v deset hodin dopoledne na Mariánském náměstí před budovou magistrátu, kde hasiče přivítal primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Ředitel pražských hasičů Luděk Prudil mu ukázal techniku, kterou hasiči používají.

„Dnes jsme v rámci spanilé jízdy přivezli ukázat velitelská vozidla, náš nejmenší vyprošťovací automobil, který je schopný z hromadných garáží vytáhnout hořící automobil, pak zde máme prvovýjezdovou cisternu, automobilový žebřík, velkoobjemovou cisternu a technický automobil s hydraulickou rukou na zvládání těžkých nehod, ať už silničních, železničních nebo jiných,“ popsal novinářům přivezenou techniku Luděk Prudil.

„Bavili jsme se o tom, jak nová technika mění podobu zásahů, protože jsou schopni každé auto i nákladní automobil, odtáhnout, odstranit, případně zbavit baterky, což je dnes problém, protože elektrobaterie jsou věci, které hoří. Řešili jsme, jak tyto věci řeší,“ popsal naší redakci na místě Bohuslav Svoboda.

Od magistrátu zamířili hasiči na Krajské vojenské velitelství na náměstí Svobody v Bubenči. Před polednem se kolona hasičských aut představí veřejnosti na Václavském náměstí, odkud vyrazí hasiči na policejní krajské ředitelství v Kongresové ulici. Pak se přesunou před sídlo zdravotnické záchranné služby a městské policie v Korunní ulici a před druhou hodinou odpolední vjede kolona do areálu Správy služeb na Kundratce, kde spanilá jízda skončí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS hl. m. Prahy

Štítky hasiči, sbor, spanilá jízda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražští hasiči si připomínají významné výročí. Vyrazili na spanilou jízdu městem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.