Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Senovážném náměstí bude v týdnu odhalena pamětní deska Olgy Havlové

Praha 1 odhalí v týdnu pamětní desku u Stromu Olgy Havlové. Platan na Senovážném náměstí, kde zároveň sídlí Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, je prvním z pěti stromů, které budou vysazeny u příležitosti oslav jejích nedožitých 90. narozenin.

Strom jako symbol a pokračování tradice Olgy Havlové

„Nadace tak naváže na výročí před pěti lety, kdy napříč Českem bylo vysazeno 85 Stromů Olgy Havlové,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka nadace Monika Granja„Stromy jsou trvalou připomínkou výjimečné osobnosti paní Olgy, která se až do konce svých dní zasazovala o důstojný život lidí s jakýmkoliv znevýhodněním. Dávají příležitost k setkání, rozhovoru i zamyšlení, poskytují stín, vláhu, útěchu, ale i sílu sebrat se a jít pomoci bližnímu v nouzi. Představují Olžino velké charitativní dílo - strom lásky, který svou prací zasadila, jak kdysi krásně vyjádřil starosta švýcarského Bernexu při setkání s paní Olgou,“ dodala Granja. 

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové je nadace, kterou na začátku roku 1990 založila první manželka Václava Havla Olga. Navázala tím na tradici Výboru pro obranu nespravedlivě stíhaných a Charty 77.
Nadace se zaměřuje na pomoc lidem, kterým se kvůli zdravotnímu a sociálnímu stavu nedaří včlenit do společnosti, případně se neobejdou bez pomoci druhých.

Součástí aktu bude i seznámení veřejnosti s Memorandem o ochraně lidí s postižením, které představí zástupce spolku IN IUTITIA, k jehož podpisu se připojil i Výbor dobré vůle. Nově vysazené stromy ponesou různá témata. První zasazený platan symbolizuje ochranu, božství, věčnost a sílu a měl by upozornit na problematiku předsudečného násilí. 

Během odhalení desky zazpívá dětský sbor

Zasazení platanu zajistila společnost UBM Development Czechia, která zároveň rekonstruovala historickou budou bývalého Cukrovarnického paláce právě na Senovážném náměstí. „Olga Havlová se nepochybně zařadila k respektovaným osobnostem, které psaly českou historii. Proto nás velmi těší, že se můžeme tímto způsobem podílet na zachování jejího odkazu pro další generace. Díky Stromu Olgy Havlové a její pamětní desce bude nově zrekonstruované Senovážné náměstí ještě více než dosud lákat k odpočinku i zamyšlení,“ řekl hlavní architekt společnosti David Lukas.

Pořízení desky zasponzorovala městská část Praha 1, při příležitosti odhalení pamětní desky proto kromě Moniky Granji promluví i starostka Terezie Radoměřská (TOP 09). Slavnostního aktu se zúčastní i dětský sbor Bruncvík, který zazpívá Píseň pro Olgu, kterou složila Aneta Langerová. Slavnostní akt proběhne ve středu 22. března ve 14:30.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové

Štítky pamětní deska, strom, Olga Havlová, Výbor dobré vůle, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Senovážném náměstí bude v týdnu odhalena pamětní deska Olgy Havlové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.