Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Studenti demonstrovali před budovou VŠE za odchod děkana Ševčíka

, aktualizováno 15. března 2023, 13:32

Před budovou Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické na náměstí Winstona Churchilla na pražském Žižkově se dnes po poledni sešli studenti, kteří demonstrovali za odchod děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Důvodem svolání demonstrace byla nespokojenost studentů s jeho vystupováním na veřejnosti včetně jeho přítomnosti na sobotní protivládní demonstraci. Studenti Ševčíka vyzvali k rezignaci a apelovali na akademický senát fakulty, aby děkana odvolal.

Poškozuje dobré jméno Vysoké školy ekonomické"

Na místě se půl hodiny po poledni sešly desítky až nižší stovky lidí. „Účelem demonstrace je poklidně vyjádřit názor vybraných studentů, kteří zde vystoupí. Chceme se vyjádřit slušně, rozhodně nechceme vyvolat žádné spory. Spolupracujeme s policií, všechny jsme informovali. Nevyjadřujeme se ke svobodě názoru pana Ševčíka, to mu neupíráme, vyjadřujeme se k tomu, že poškozuje dobré jméno Vysoké školy ekonomické v Praze z funkce děkana Národohospodářské fakulty," řekl reportérovi Pražské Drbny Štěpán Staněk, jeden z organizátorů akce. 

Dostavili se i lidé, kteří přišli Ševčíka podpořit. „Vnímám to jako hon na pana docenta, který má z hlediska mainstreamu kontroverzní názory. Nechce euro, chce rozvolnit spolupráci s Evropskou unií.  A to, že byl náhodou na demonstraci a náhodou se zastal zraněného člověka, je v očích některých studentů důvod ho vyhodit z práce," uvedla pro Drbnu Ševčíkova podporovatelka Ivana Babková

„Ve svém volném čase může jít na libovolné shromáždění, tam nevidím problém. Jestliže se zastane člověka zmláceného policií, tak já ho považuji za hrdinu," dodala Babková. Na bezpečnost během akce dohlíželi policisté i členové antikonfliktního týmu.

Ševčík pro svoje odvolání nevidí důvod

Ševčíkovo vystupování na veřejnosti bylo tématem úterního jednání vedení pražské vysoké školy, po kterém rektor VŠE Petr Dvořák oznámil, že za nejvhodnější řešení považuje, aby Ševčíka odvolal akademický senát národohospodářské fakulty. Jeho zasedání se má konat nejdříve za týden.

Pokud by fakultní akademický senát Ševčíka neodvolal a Ševčík by nerezignoval, chce Dvořák využít pravomoc navrhnout odvolání z vlastního podnětu, k čemuž by potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Ševčík pro svoje odvolání nevidí důvod. Tvrdí, že u sobotního protestu u Národního muzea, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, jen pomáhal zraněnému. Zároveň odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici a rektor školy. Ševčák uvedl, že na žádost rektora omezil své vystupování na veřejnosti, přestal být ekonomickým expertem hnutí Trikolora a na protivládních demonstracích nevystupuje jako řečník.

Ševčík neví, zda rezignuje. Chce víc času na rozmyšlenou

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík dnes požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Uvedl, že požádal o „přiměřenou dobu na rozmyšlenou“. Část zaměstnanců, s nimiž chce...

Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci. Ten to podle svých slov zváží

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák dnes vyzval Miroslava Ševčíka k odstoupení z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Podle Dvořáka Ševčík svým chováním poškozuje zájmy univerzity. Ševčík novinářům po setkání s rektorem řekl,...

Demonstranti chtěli strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea

Po skončení protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy...

Studenti napsali Ševčíkovi otevřený dopis

Za Ševčíkův odchod z VŠE se dnes sešli studenti před budovou školy. „Pane děkane Ševčíku, ačkoliv ctíme autonomii fakult, tak vaše veřejné vystupování neshledáváme adekvátní k vaší funkci, jelikož má negativní dopady na dobré jméno Vysoké školy ekonomické v Praze,“ píše se v otevřeném dopise, který studenti napsali Ševčíkovi.

„Vaše porušování pravidel stanovených jak v Etickém kodexu VŠE, tak v Morálně-etických zásadách vedoucích pracovníků VŠE stanovených rektorem univerzity nás nejen znepokojuje, ale považujeme to i za neakceptovatelné chování u vysoce postaveného akademika. Vaše chování má dopady na životy jak současných studentů, tak absolventů ve smyslu negativních reakcí ze strany širší veřejnosti,“ píše se v dopise.

Studenti a studentky VŠE v dopise dále uvádějí, že si nepřejí, aby Ševčík do výuky zahrnoval své politické názory. Ty jsou podle nich často „nevhodné a dezinformační“ a do akademické sféry podle nich nepatří.

„Jako zástupci studentů se snažíme zajistit, aby naše univerzita byla pro studenty a pedagogy co nejlepším prostředím pro vzdělávání a profesní rozvoj, což je i dlouhodobým cílem vedení VŠE. Vaše nedávné chování však v čím dál větší míře představuje překážku pro tento cíl. Kromě vaší potyčky s policií lze zmínit urážení studentů a části veřejnosti v médiích a účast na akcích spojených s extrémisty,“ uvedli studenti.

Na konci dopisu studenti Ševčíka opět vyzvali k rezignaci a doplnili, že pokud tak neučiní, budou žádat akademický senát VŠE, aby jej odvolal. Výzvu k rezignaci Ševčíka podpisem podpořilo přes 7700 lidí. K protestu se studenti sešli na náměstí Winstona Churchilla ve 12:30, mezi řečníky byli zástupci studentů školy i fakulty, akademici a další. Protest skončil chvíli po jedné hodině odpolední.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky demonstrace, odvolání, Ševčík, VŠE, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Sametem to začalo a flanelem to končí. Už tu zase máme normalizaci. Už zase kdo nejde s nám, jde proti nám. Je mi na zvracení. To vše jsme už zažili a je to tady už zase. Tentokrát to bude horší, je víc technických prostředků, jak sledovat, šmírovat a udávat lidi. To se těm dnešním "liberálům" bude moc líbit. Jen ti mladí pitomci, co nazažili nic, tak si hrají na svědomí národa.

Pátek, 17. března 2023, 14:52Odpovědět

Libor Novak

Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet anebo chválit... Už je to zase jako za bolševika - Audi, vide, tace, si vis vivere cum pace....

Čtvrtek, 16. března 2023, 13:12Odpovědět

Libor Burian

Na yt Paralelně je ke shlédnutí rozhovor s mužem napadeným před Národním muzeem. Děkan Ševcik který šel kolem se ho zeptal co se stalo a šel žádat vysvětlení a velitele zásahu. Vše kousek od místa kde se upálil Jan Palach protože viděl kam po 68 spěje společnost když místo cizinců začali bít Čechy pohunci normalizátorů - tehdejší pávkovci kteří tak jednali i na podzim v roce 89 kdy vyprovokovali tehdejší studenty. Přečtěte knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, seriál Devadesátky včetně dokumentu, filmy Příběh Kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie, Někdo to rád horké, vše o mafii která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky. Zde na drbně články generála Hynek Blaško První výročí války na Ukrajině, Trampoty EU. Na yt Inovace Republiky generál Petr Pelz. O nás na ytU rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. Písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy. Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado. Mám jednu ruku dlouhou, Nájem zvedej, Sami, Klus Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí, na ABJ virtuálky atd...

Středa, 15. března 2023, 14:35Odpovědět

Daniela Beranová

novodobá pražská kavárna, chce se mi zvracet

Středa, 15. března 2023, 14:06Odpovědět

VIDEO: Studenti demonstrovali před budovou VŠE za odchod děkana Ševčíka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.