Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zaměstnanci pražského magistrátu mají zákaz používání TikToku na služebních telefonech

Pražský magistrát zakázal kvůli kybernetické bezpečnosti svým zaměstnancům používat na služebních zařízeních čínskou aplikaci TikTok. Zároveň doporučil odinstalovat ji ze soukromých telefonů. Řekl to mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Ke stejnému kroku město vyzve i své firmy a organizace. Úřad reagoval na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před instalací a používáním čínské aplikace na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a varoval před ní i veřejnost.

Zaměstnanci magistrátu nemohou TikTok používat na služebních zařízeních

„Na zařízeních přistupujících k informačním a komunikačním systémům magistrátu jsme vydali svým zaměstnancům, kteří používají služební mobil či tablet, pokyn k zákazu používání a povinné odinstalaci aplikace TikTok na těchto zařízeních," řekl Tadeáš Provazník.

Zároveň úřad zaměstnancům, kteří pro přístup do městských systémů používají soukromé mobilní telefony či tablety a chtějí nadále k těmto aplikacím přistupovat, důrazně doporučil aplikaci TikTok na svém telefonu odinstalovat. „V případě napadení systému skrze jejich telefon bude tato situace řešena v pracovně-právní rovině," dodal mluvčí.

Praha nemá účet na TikToku, zakládat ho nebude

Hlavní město nemá oficiální TikTok účet a podle mluvčího jej ani neplánuje zakládat. Ke stejným krokům vyzveme také veškeré organizace zřizované hl. m. Prahou. Problémem už se začala zabývat také městská svozová firma Pražské služby (PSAS), která zvažuje vydat doporučení zaměstnancům, aby na firemních zařízeních nepoužívali zmíněnou sociální síť. „Zároveň budeme naše kolegy nabádat k větší obezřetnosti při nakládaní s osobními daty. PSAS nemají na sociální síti Tik Tok oficiální firemní profil," uvedl mluvčí Radim Mana.

TikTok, který v Česku používají dva miliony lidí a na celém světě už více než miliarda uživatelů, sbírá podle bezpečnostní firmy Eset velké množství citlivých dat jako osobní, kontaktní a geolokační údaje i veškerý obsah, který uživatel vytvořil. Mimo to ale zaznamenává i osobní konverzaci mezi uživateli a s tím související i styl psaní, který může uživatele jednoznačně identifikovat v internetovém prostředí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/ThorstenF

Štítky Čína, sociální sítě, magistrát, internet, Praha, TikTok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci pražského magistrátu mají zákaz používání TikToku na služebních telefonech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.