Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Petr Pavel je novým prezidentem České republiky

, aktualizováno 9. března 2023, 19:18

Petr Pavel dnes před dvanáctou hodinou dorazil do areálu Pražského hradu. Jeho příchodu Branou Titánů přihlížely stovky lidí. Ve dvanáct hodin nově zvolený prezident s manželkou poobědval se svým předchůdcem v prezidentské funkci Milošem Zemanem a jeho ženou Ivanou. Ve dvě hodiny odpoledne začala ve Vladislavském sále společná schůze obou komor parlamentu, na níž Pavel složil ústavou předepsaný slib hlavy státu.

Na Pavla čekaly stovky lidí

Na příjezd Petra Pavla na Hrad čekaly stovky lidí. Nově zvolený prezident dorazil se svou ženou Evou deset minut před dvanáctou. Samotný akt složení slibu prezidenta republiky proběhl po druhé hodině ve Vladislavském sále. Veřejnost ho sledovala na obřích obrazovkách umístěných na Hradčanském náměstí a na třetím nádvoří Pražského hradu.

V první řadě ve Vladislavském sále seděli nejvyšší ústavní činitelé, tedy předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s manželkou. Zúčastnili se i bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus s manželkami a Dagmar Havlová.

Přišel i Pavlův soupěř z druhého kola voleb Andrej Babiš (ANO), bez doprovodu. S manželem naopak dorazila Danuše Nerudová, z dalších neúspěšných kandidátů i Marek Hilšer. Pavel si pozval i příznivce z řad celebrit, v sále se objevili herci Martin Dejdar, Eva Holubová, Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, Jitka Čvančarová nebo Vladimír Polívka. Sportovce zastoupili hokejisté Jiří Hrdina nebo Tomáš Plekanec, který přišel s manželkou, bývalou tenistkou Lucií Šafářovou. Zúčastnila se třeba i modelka Taťána Kuchařová nebo podnikatel Dalibor Dědek.

Pavel je novým českým prezidentem

Po zaznění husitského chorálu Ktož jsú Boží bojovníci přišel Petr Pavel s manželkou. Slib Pavel složil po zahájení společné schůze obou komor parlamentu, položil ruku na ústavu, odříkal text slibu a ten stvrdil podáním ruky předsedovi Senátu. Pak listinu podepsal.

Následně zazněla státní hymna a nový prezident republiky přednesl projev. V něm připomněl svůj závazek vrátit do vedení země důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo, když se hlavním kritériem posuzování kvality činů i osobností stal úspěch. Za svůj nový tým označil Pavel všechny lidi, ať mu dali ve volbách svůj hlas, volili někoho jiného, nebo nehlasovali. „Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi také dokážeme úspěšně vypořádat," řekl.

Pavel chce zveřejnist plán konkrétních cílů na prvních sto dní ve funkci. Chce pokračovat v cestách do regionů, více otevřít Hrad veřejnosti a vrátit na něj transparentní komunikaci. Podporovat bude opatření k uzdravení veřejných financí, ač budou podle něj někdy bolet.

„Ať žije Pavel“

Asi deset minut před třetí hodinou prezident Pavel s manželkou Evou pozdravili veřejnost z balkonu na třetím nádvoří. Lidé, kteří na prezidenta čekali, po jeho příchodu na balkon tleskali a skandovali „Ať žije Pavel“. Již dříve sliboval překvapení. Tím se stalo navrácení prezidentské standarty, kterou v roce 2015 odcizila skupina Ztohoven a vyměnila je za červené trenýrky.  „To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena. Byla restaurována a teď se na Hrad vrací jako symbol návratu hodnot," řekl Pavel. Podle Pavla se stane součástí prohlídkového okruhu.

Ve tři hodiny Pavel položil květiny k soše TGM na Hradčanském náměstí. Hosté se poté přesunuli do Španělského sálu, kde probíhá oslava. Té se účastní skoro tři tisíce pozvaných lidí. „Musím říct, že jestli jsem se ve Vladislavském sále cítil poněkud stísněn, tak teď se cítím vyloženě nesvůj.  Mít třetí vystoupení během jedné hodiny, to už je tempo skoro jako v poslanecké sněmovně pro řečníky s přednostním právem,“ vtipkoval Pavel.

Během dne ještě s účinností od odpoledne jmenoval Pavel Janu Vohralíkovou vedoucí své kanceláře. Vratislav Mynář totiž na funkci dnes rezignoval.

Program nový prezident zakončil v katedrále svatého Víta, kde v šest hodin začala ekumenická modlitba za vlast a prezidenta. Pavlovi požehnali zástupci katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín.  V hlavní lodi katedrály pak Česká filharmonie, kterou vedl dirigent Jakub Hrůša, zahrála Te Deum od Antonína Dvořáka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Šulová Kateřina, Ivo Spisar, Eva Hradilová

Štítky inaugurace, Petr Pavel, prezident, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Petr Pavel je novým prezidentem České republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.