Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pavel zve na sledování inaugurace z třetího nádvoří veřejnost, lidé ale musí dorazit s předstihem

Část areálu Pražského hradu se během čtvrteční inaugurace zvoleného prezidenta Petra Pavla otevře i veřejnosti. Lidé budou moci program sledovat na obřích obrazovkách na třetím nádvoří hradu nebo na Hradčanském náměstí. Pro účast na nádvoří ale musí projít klasickými kontrolami, je proto dobré přijít včas.

Dorazit může až tři tisíce hostů

Inaugurace začíná ve dvě hodiny odpoledne ve Vladislavském sále, předcházet jí bude oběd Miloše Zemana a Petra Pavla s manželkami. Po ceremoniálu vyjde Pavel na balkon na třetím nádvoří a pozdraví veřejnost, kterou v ten moment čeká i překvapení. Další se odehraje na Hradčanském náměstí.

Následovat bude položení květin u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka a pak proběhne číše vína ve Španělském sále, kam by mohlo dorazit až tři tisíce hostů.

Inauguraci Pavla doprovodí výstřely ze speciálních salvových kanonů

Inauguraci prezidenta Petra Pavla ve čtvrtek tradičně doprovodí výstřely ze speciálních salvových kanonů. Vojáci dopoledne umístí čtyři kanony na pražský Petřín, odkud výstřely zaznějí poté, co Pavel složí slib a ve Vladislavském sále na Pražském...

Koridory pro ústavní činitele jsou menší

„Naší snahou je maximálně umožnit veřejnosti, aby se inaugurace zúčastnila. Na třetím nádvoří i na Hradčanském náměstí budou velkoplošné obrazovky, které kde bude moci veřejnost sledovat celý program,“ řekla na briefingu Jana Vohralíková, budoucí prezidentova kancléřka.

„Koridory, kudy půjdou ústavní činitelé jsme se snažili udělat co nejmenší tak, aby tam mohla být veřejnost v co největším počtu,“ dodala Vohralíková.

Lidé ale budou muset projít standartními prohlídkami. „Proto, když někdo bude chtít být na třetím nádvoří, bude potřeba přijít včas,“ doporučila Vohralíková.

Půl milionu hlasů pro Pavla. Druhé kolo přilákalo v Praze k urnám víc lidí

I ve druhém kole prezidentských voleb v hlavním městě přesvědčivě zvítězil Petr Pavel. Jeho lístek do urny hodilo přes pět set tisíc lidí, zatímco Andrej Babiš dostal jen přes sto padesát tisíc hlasů. Volit přišlo skoro o dvaceti tisíc lidí víc,...

Na modlitbu pustí i veřejnost

„Veřejnost zveme i do Katedrály svatého Víta. Poté, co se katedrála při modlitbě Te Deum nezaplní zvanými hosty, bude mít možnost veřejnost zaplnit boční chodbu,“ sdělila Vohralíková. Chráněné koridory budou odstraněny v 17.45, modlitba začne v šest hodin.

Ve Vladislavském sále bude šest set hostů, mezi kterými budou senátoři, poslanci, soudci nebo velvyslanci. Nad rámec pak bylo zasláno dvě stě pozvánek příznivcům Pavla. Pozvánku dostala i třeba Danuše Nerudová. Podle Vohralíkové se na organizaci inauguraci podílí kolem čtyřiceti lidí.

Ohodnoť článek

Foto Koláž Drbny

Štítky nádvoří, Petr Pavel, inaugurace, Jana Vohralíková, Hradčanské náměstí, Pražský hrad, Miloš Zeman, Tomáš Garrigue Masaryk, Vladislavský sál, Danuše Nerudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel zve na sledování inaugurace z třetího nádvoří veřejnost, lidé ale musí dorazit s předstihem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.