Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Průměrný plat v Praze loni reálně klesl o 6,9 procenta, činil skoro padesát tisíc

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda loni v Praze meziročně stoupla o 7,2 procenta na 49 782 korun. Po započtení růstu cenové hladiny ale reálně klesla o 6,9 procenta. Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku byl vývoj mezd podobný. Praha si loni nadále udržovala nejvyšší průměr mezd ze všech regionů země.

V celém Česku v roce 2022 průměrná mzda stoupla meziročně o 6,5 procenta na 40 353 korun, ale při započtení inflace klesla o 7,5 procenta.

Průměr mezd v Praze byl loni nadále výrazně vyšší než v celé České republice, informoval o tom na webu Český statistický úřad. Celorepublikovou průměrnou mzdu přesáhla pražská téměř o čtvrtinu. Praha také zaznamenala nejvýraznější meziroční nárůst mzdy. V ostatních regionech se růst pohyboval mezi 5,3 až 6,7 procenta.

Také za samotné čtvrté čtvrtletí roku 2022 byla průměrná hrubá mzda v hlavním městě nejvyšší ze všech regionů, když stoupla meziročně o 7,8 procenta na 52 213 korun. Nejvýraznější byl růst mezd ve Středočeském kraji, a to 8,5 procenta. Naopak nejnižší byl v Karlovarském kraji, kde průměrná mzda stoupla o 6,5 procenta.

I v posledním loňském čtvrtletí ale vývoj výdělků ovlivnila vysoká inflace, po jejímž započtení reálně průměrná mzda v Praze klesla o 6,8 procenta. V celé zemi průměr mezd ve čtvrtém čtvrtletí stoupl oproti předchozímu roku o 7,9 procenta na 43 412 korun. Při započtení inflace se však reálně snížil o 6,7 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se v Praze loni zvýšil za celý rok o 2,7 procenta na 849 900. Za samotné čtvrté čtvrtletí roku stoupl o 3,3 procenta na 869 700.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky plat, průměr, pokles, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrný plat v Praze loni reálně klesl o 6,9 procenta, činil skoro padesát tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.