Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U Národního divadla se bude zpívat ukrajinská hymna. Lidé si připomenou začátek války

V předvečer ročního výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu se k podpoře válkou zmítané země přidají ve čtvrtek mnohá česká divadla. Vyzvala je k tomu Asociace profesionálních divadel. V čele s Národním divadlem v Praze uspořádají setkání nebo třeba speciální večery s účastí ukrajinských hostů. Umělci první české scény ve čtvrtek v 18:00 zahrají a zazpívají na náměstí Václava Havla, tedy na piazzetě u historické budovy Národního divadla ukrajinskou hymnu. Dnes to sdělil mluvčí divadla Tomáš Staněk. K Národnímu divadlu přijde i ministr kultury Martin Baxa a chargé d'affaires Ukrajiny Vitalij Usatyj.

„Vzpomeňme na všechny oběti a poděkujme těm, kteří neustávají v podpoře úsilí Ukrajiny“

Asociace profesionálních divadel vyzvala česká divadla, kulturní a státní instituce, aby ve čtvrtek uspořádala symbolická shromáždění na její podporu. „Zahrajme Ukrajinskou hymnu, vzpomeňme na všechny oběti a poděkujme těm, kteří neustávají v podpoře úsilí Ukrajiny o obnovu územní celistvosti a samostatnosti. Musíme vytrvat v podpoře Ukrajiny, protože je to jediná cesta k udržitelnému míru, svobodě a spravedlnosti," uvedl Staněk.

Z českých scén se již připojily Naivní divadlo Liberec, Východočeské divadlo Pardubice, Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, Dejvické divadlo nebo Divadlo Na Zábradlí. Svou budovu mimořádně nasvítí Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, Divadlo loutek Ostrava nebo Moravské divadlo Olomouc. Na Hudební scéně Městského divadla Brno vystoupí po představení Lakomec s proslovem ukrajinská konzulka Anna Proshko. Moravské divadlo Olomouc bude ve čtvrtek ve foyeru promítat ukrajinské filmy.

Kulturní akce i videomapping na Letné

Rok trvání války a humanitární pomoci připomene kulturními akcemi také Člověk v tísni. Od 23. do 25. února se bude každý večer promítat světelná instalace na budovu ministerstva vnitra na Letenské pláni. Ve čtvrtek se také uskuteční tři akce v kině Světozor. V centru Langhans pak bude možné po celý týden navštívit výstavu mapující situaci na Ukrajině měsíc po měsíci.

Česká centra v zahraniční připravila k výročí vpádu Ruska na Ukrajinu také řadu aktivit v podobě výstav či besed. Tématu Ukrajiny se budou věnovat například v Českém centru v Bratislavě, Bukurešti, Budapešti, Miláně, Mnichově, New Yorku, Sofii, Tokiu, Vídni, ale také v Praze. V pátek 24. února v 18:00 se uskuteční vzpomínková akce v Pražské tržnici před sochou ukrajinské umělkyně Anny Nadudy s cílem připomenout oběti zasažené válkou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky Ukrajina, divadlo, boje, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Czech

at si zpivaji ukrajinskou hymnu doma na ukrajine a ne u naseho narodniho divadla. tohle uz je opravdu ostuda, jak jsou cesi pitomy

Středa, 22. února 2023, 12:56Odpovědět

U Národního divadla se bude zpívat ukrajinská hymna. Lidé si připomenou začátek války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.