Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městský soud v Praze snížil hoteliérovi Bauerovi trest za podplácení zastupitelů

Městský soud v Praze dnes v odvolacím řízení snížil pražskému hoteliérovi Petru Bauerovi za podplácení bývalých pražských zastupitelů Jiřího Koubka a Radka Vondry (oba TOP 09) peněžitý trest z 18,75 milionu na 10,8 milionu korun. Zároveň potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 o propadnutí 200 tisíc korun, které předal Vondrovi.

Bauer přiznal, že pochybil

Bauer a jeho právník Richard Čičko se po skončení řízení nevyjádřili. Při projednání však uvedli, že původní peněžitý trest je nepřiměřený. Bauer také řekl, že pochybil a že toho lituje.

Prvoinstanční soud uznal Bauera vinným, že nabídl Koubkovi milion korun za to, že podpoří výměnu pražské koalice z důvodu hoteliérovy nespokojenosti se záměrem omezit restaurační předzahrádky v centru. Vondrovi za stejným účelem předal obálku s 200 tisíci korunami, což zaznamenala policie.

Máme za to, že jednání pana obžalovaného bylo bez pochyb prokázáno. Nutno ovšem vzít v úvahu, že pan obžalovaný v podstatě i sám dnes projevil sebereflexi a uvědomil si, že jeho jednání nebylo správné, a v podstatě se jednalo o vybočení z jeho řádného života," řekla předsedkyně senátu Petra Benešová.

Peněžitý trest označil soud za nepřiměřený

Jedním z argumentů obhajoby bylo, že soud v prvním řízení neprovedl řádné důkazní řízení a samotné odůvodnění je věcně a právně nepřezkoumatelné. Podle městského soudu ale bylo prokazování viny i odůvodnění rozhodnutí obvodním soudem precizní a zcela v pořádku.

Prvoinstanční soud podle městského soudu ale nevzal v potaz, že Bauer vedl, kromě tohoto případu, řádný život a provedl zmíněnou sebereflexi. Peněžitý trest označil za nepřiměřený. Nicméně s ohledem na majetkové poměry obžalovaného zároveň odmítl argument obhajoby, že původně uložená částka by pro něj byla likvidační.

Podplácel kvůli novým pravidlů pro restaurační zahrádky

Bauer dnes při jednání řekl, že se vždy choval a podnikal řádně. Dnes již minulému vedení magistrátu vytkl, že s podnikateli nekomunikovalo při tvorbě nových pravidel pro restaurační zahrádky. Hotelový a restaurační byznys navíc v té době omezovala proticovidová pravidla. Svůj krok označil za zoufalý čin ve složité situaci, proto oslovil zmíněné dva zastupitele. Předsedkyně senátu Benešová řekla, že složitá situace jej ale neopravňovala k jednání, kvůli kterému stanul před soudem.

Bauerova rodinná firma Bauer Hotel Group provozuje hotely U Prince na Staroměstském náměstí, U Zlatého stromu v Karlově ulici a Iron Gate Hotel v Michalské ulici. Koubek se s hoteliérem setkal v březnu 2020, pokus o úplatek poté oznámil policii. S Vondrou se pak Bauer sešel dvakrát, poprvé v březnu a podruhé v červnu téhož roku. Obálku s penězi Bauer politikovi předal na druhém setkání, které už zaznamenali nahrávacím zařízením kriminalisté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Hotel U Zlatého stromu

Štítky soud, restaurace, správa, korupce, Petr Bauer, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městský soud v Praze snížil hoteliérovi Bauerovi trest za podplácení zastupitelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.