Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Feriho u soudu zaútočil muž, křičel na něj rasistické urážky

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes za zavřenými dveřmi pokračuje v projednávání případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění. Feriho se odpoledne na chodbě o přestávce pokusil napadnout muž, který vykřikoval rasistické urážky. Justiční stráž ho předala policii.

Útočníka vyslechne policie

Dopoledne vyslechl znalce a jednu z poškozených žen, následuje výpověď poslední dívky. 

„Nevím, co to bylo za pána, justiční stráž na to zareagovala, další komentář k tomu nemám," řekl novinářům Feri po incidentu. Muž na Feriho údajně na chodbě čekal, když vyšel z jednací síně, strčil do něj. Justiční stráž ho následně zneškodnila.

Policejní mluvčí Violeta Siřišťová potvrdila, že si policisté muže převzali, je podle ní podezřelý z přestupku. „Nyní bude vyslechnutý na místním oddělení," dodala Siřišťová.

Feri mohl porušit zákon zveřejněním jména

Feri už v úterý odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí. Ve svém vyjádření pro média jmenoval jednu z žen, jejíž případ policie prověřovala a posléze ho odložila. Za to ho zkritizovala mimo jiné právní zástupkyně poškozených Adéla Hořejší, podle které jde o zastrašování.

„Já pokládám za nutné to, aby se jasně ke všem novinářům dostalo, že 'sprcha' a 'noční stolek', což je to, co někteří novináři opakovali jako věčný šlágr, že to není součástí hlavního líčení, že to není něco, co bylo dále řešeno a že to bylo něco, co se konsenzuálně odehrálo," řekl dnes Feri novinářům před jednáním k tomu, proč jméno zveřejnil.

Server Lidovky.cz napsal, že exposlanec mohl porušit zákon, protože zveřejnil citlivé údaje z policejního spisu. „V tuto chvíli zjišťujeme, jestli se věcí vůbec budeme zabývat," sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Feri ke zveřejnění jména doplnil, že jednal pod tlakem a emocemi. „Jistě jsem mohl mluvit šťastněji, ale stojím si za tím, že v tomto konkrétním případě, že to, že jsem zveřejnil jméno, tak se nejedná o oběť. Bylo to zcela konsenzuální," dodal bývalý poslanec Feri.

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes začal projednávat kauzu Dominika Feriho. Bývalý poslanec za TOP 09 je obviněn ze dvou znásilnění a z jednoho pokusu o znásilnění. Mohl by za to do vězení až na deset let. O Feriho soud je obrovský zájem, do budovy v...

Je obviněn ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v obžalobě popisuje tři skutky. První se podle ní stal v noci na 25. března 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Feri se podle žalobkyně pokoušel tehdy nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Feri jí údajně poté začal říkat, že je nevyspělá a přemlouval ji k intimnostem. Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu "částečné ztráty vědomí". Feri pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex.

Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto ženou měl Feri podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas.

Třetí incident se stal podle žalobkyně na konci února 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Dívce se podařilo odejít, státní zástupkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Vinu bývalý poslanec odmítá

Feri vinu ve všech popisovaných případech odmítl. K prvnímu případu v úterý řekl, že se s dívkou pouze líbal a když nechtěla pokračovat, nenaléhal na ni. Důrazně odmítl, že by jí podal nápoj s omamnou látkou. Ke druhé ženě řekl, že s ním měla konsenzuální styk. Se třetí dívkou, o které obžaloba mluví, se Feri podle svých slov také líbal s jejím souhlasem.

Feri po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Dominik Feri, soud, znásilnění, obvinění, útok, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Feriho u soudu zaútočil muž, křičel na něj rasistické urážky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.