Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražskou stanici pro zraněná zvířata přestěhovali. V dočasných podmínkách bude fungovat rok a půl

Záchranná stanice pro volně žijící zvířata se kvůli stavbě nového zázemí musela z Jinonic přestěhovat do provizorního útočiště v Ďáblicích. Fungovat tu bude osmnáct měsíců, podmínky jsou ale pro provoz dostačující. Minulý rok stanice přijala přes pět tisíc živočichů.

Dočasné útočiště našla stanice v areálu Zahradnictví Ďáblice, které stejně jako ji provozují Lesy hlavního města. Nechybí voliéry pro ptáky, další léčebné prostory a zázemí pro zaměstnance jsou ve stavebních buňkách.

Podle vedoucí stanice Veroniky Kraslové začalo budování provizorní stanice před létem minulého roku. Trvalo několik měsíců a pak se i se zvířaty přestěhovali.

„Záchranka už funguje tuším 12 let, ale podmínky v Jinonicích jsou neutěšené. To, že tam léčí pět tisíc zvířat ročně, je umožněno jen enormním nadšením a úsilím pracovníků záchranné stanice,“ řekla na prohlídce prostoru stanice dosluhující radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková (STAN).

Střídá se tu deset ošetřovatelů, kteří v současné době pečují o asi tři sta padesát zvířat. Nejvíc je tu ježků, zotavují se tu ale i poštolky, holubi, plchové, zabavené sovy, labuť nebo racek. Lidé sem mohou zraněná zvířata buď sami dopravit nebo na stanici zavolat a domluvit se na dalším postupu.

Novou stanici v Jinonicích by měli dokončit za 18 měsíců a financuje ji hlavního město. Podle Plamínkové jsou tyto provizorní podmínky i o něco lepší, než ty dosavadní v Jinonicích.

Tak bude nová stanice v Jinonicích vypadat (Foto Lesy hl. m. Prahy)

Po dokončení nabídne veterinární ordinaci s operačním sálem a jednotkou intenzivní péče, velkou léčebnou voliéru nebo specializovaná rehabilitační zařízení. Postaví i výběh pro kopytníky nebo vodní výběh pro vydru a bobra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Záchranná stanice pro volně žijící zvířata, Jinonice, Ďáblice, Lesy hlavního města, stěhování, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražskou stanici pro zraněná zvířata přestěhovali. V dočasných podmínkách bude fungovat rok a půl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.