Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Kurýři Woltu blokovali dopravu na magistrále. Žádají vyšší odměny

, aktualizováno 14. února 2023, 18:12

Kurýři rozvážkové společnosti Wolt se dnes odpoledne sešli na Václavském náměstí v centru Prahy, aby protestovali proti změnám v odměňování, kvůli nimž jim podle jejich tvrzení klesly výdělky. Protestující na místě podpořil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Po čtvrté hodině se kurýři vydali po magistrále k sídlu společnosti Wolt v Holešovicích. Zástupci Woltu pokles odměn kurýrů odmítají.

Problém vznikl kvůli zavedení nového systému odměn

Na Václavském náměstí se dnes sešlo asi pět desítek kurýrů společnosti Wolt, která minulý týden po jednání s jejich zástupci uvedla, že jim zvýší minimální odměnu za objednávku, částka by měla stoupnout o deset až dvacet procent podle toho, v jakém regionu pracují. Organizátoři protestu však sdělili, že stále nejsou spokojeni, a tak svolali protestní akci znovu.

Na náměstí přišli v pracovních bundách s transparenty, z pódia promlouvali organizátoři a pak i Josef Středula. Na začátku se jasně distancovali od propojení s politickými názory. „Příznivce komunistických stran, sociální mládeže a dalších podobných spolků vyzývám, aby nenarušovali naši poklidnou protestní akci a místo nejlépe opustili," řekl jeden z organizátorů Aleš Kanda.

Problém vytvořilo zavedení nového systému odměňování, který začal fungovat na konci ledna. Nově kurýři v mobilní aplikaci například vidí, kolik peněz dostanou za vyřízení objednávky předem a jejich odměna se počítá podle délky trasy, kterou urazili. Organizátoři posledního protestu uváděli, že kurýrům kvůli změně klesly výdělky za rozvozy zhruba o 20 procent.

Teď kurýři žádají jasné sazebníky, chtějí vědět, kolik korun dostanou za objednávku a kolik za kilometr. 

Průvod do Holešovic a blokování dopravy

Po čtvrté hodině se protestující kyrýři vydali z Václavského náměstí průvodem přes ulice Krakovská, Žitná, Štěpánská, Ječná, I. P. Pavlova, Mezibranská a Wilsonova až na Štvanici. Dopravu během průvodu usměrňovali policisté. Protestující skandovali hesla jako „Kurýr není ovce“, „Kurýr není otrok“ nebo „Ne Wolt!“

Podle Woltu je celá situace nedorozumění

Společnost Wolt tvrdí, že výdělky se snížily kvůli velkému počtu lidí, kteří se do systému tehdy připojovali, a celá situace je spíše nedorozuměním. Podle vedení společnosti se odměny kurýrů dostaly už na stejnou úroveň jako před změnami systému a jejich výdělek by měl dosahovat 250 až 300 korun za hodinu. Kurýři rozvážkových společnosti většinou pracují jako takzvaní partneři, tedy jako živnostníci, kteří musí sami hradit například sociální a zdravotní pojištění nebo náklady na údržbu vozidel.

Wolt spolupracuje se 7 tisíci kurýry a působí v 15 českých městech. Kromě Prahy je to například Brno, Ostrava, Plzeň či Hradec Králové. V Česku působí také rozvážkové společnosti Dáme jídlo a Bolt Food.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky stávka, demonstrace, práce, Wolt, kurýři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kurýři Woltu blokovali dopravu na magistrále. Žádají vyšší odměny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.