Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pražští hasiči vysílají na pomoc do Turecka specialisty na hledání lidí v sutinách

Hasiči z České republiky pomůžou v Turecku, které dnes ráno zasáhlo ničivé zemětřesení. Osmašedesátičlenný tým tvoří hasiči z Prahy a Moravskoslezského kraje. Nabídku českých hasičů na pomoc přijala turecká strana velice rychle. Katastrofa si v Turecku a Sýrii vyžádala nejméně 640 mrtvých a tisíce zraněných, jejich počty však pravděpodobně dále porostou.

Do Turecka letí pomoci 68 českých hasičů

V Turecku a Sýrii v těchto hodinách záchranné týmy bojují s deštěm a sněhem při hledání přeživších v troskách po tragickém zemětřesení. Nejdůležitější je právě vyproštění lidí, kteří jsou zasypaní sutinami. V Sýrii i v Turecku jsou poničené desítky budov. Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. V části Turecka postižené zemětřesením se podle úřadu sice nachází skupina Čechů, všichni jsou ale v pořádku.

S nabídkami pomoci přicházejí různé státy včetně České republiky. „Máme připravený USAR tým pro zemětřesením zasažené Turecko. Reagujeme tímto na poptávku, kterou jsme ráno obdrželi stran Turecka, a ihned začali předpřipravovat celý osmašedesátičlenný tým pro cestu. V tuto chvíli čekáme na akceptaci naši nabídky těžkého USAR týmu ze strany Turecka," napsali zástupci Hasičského záchranného sboru České republiky na svém twitterovém účtu.

Pražští městští policisté vysílají na pomoc psovody Michala a Pavla se psem Framem a fenkou Yetti.

Pražští hasiči odletí odpoledne

USAR tým se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí. V zahraničí takto Češi pomáhali například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli kromě hasičů i kynologové se psy, statik či lékař.

Nabídku české pomoci v podobě těžkého USAR týmu Turecko přijalo. Na pomoc vyrazí 68 hasičů z HZS Moravskoslezského kraje a HZS hlavního města Prahy. „Letí těžký USAR. Půlka z Moravskoslezského kraje a druhá půlka z Prahy,“ napsal novinářům mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Odpoledne bude odlet z Prahy,“ doplnil mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor ČR

Štítky hasiči, zemětřesení, Turecko, USAR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči vysílají na pomoc do Turecka specialisty na hledání lidí v sutinách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.