Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kauza opencard mi zničila politickou kariéru, říká bývalý primátor Hudeček. Žádá milionové odškodné

Městský soud pro Prahu 2 dnes začal projednávat žalobu bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka, který za dlouhé trestní stíhání a ušlý výdělek žádá po Ministerstvu spravedlnosti odškodné přes sedm milionů korun. Řízení, při kterém soudce měnil protokoly, mu podle vlastních slov zničilo politickou kariéru.

K Městskému soudu ve Francouzské ulici dnes Tomáš Hudeček přišel před devátou hodinou. Ministerstvo už mu poslalo asi milion korun, Hudeček ale ještě žádá  odškodnění za vydání nezákonného rozhodnutí o zahájení stíhání, za nepřiměřenou délku trestního řízení a za ušlý výdělek.

„Ministerstvo spravedlnosti mi za těch sedm let dalo přesně to, co si vzali právníci. Takže nula,“ řekl Tomáš Hudeček novinářům před začátkem soudního jednání.

„Někdo, kdo chodí sedm let k soudu a totálně mu to překlopí tehdejší život, tak se nespokojí s tím, že za to nedostane vůbec nic,“ dodal Hudeček.

„Politika je v mé dávné zkušenosti boj o každý drobný souhlas a stejné názorové směrování s ostatními a když na vás padne tady toto, tak vám to tu politickou kariéru zničí. Ve chvíli, kdy se vám to stane, tak v politice skončíte. Pokud nejste nějaký ten milionář, který to umí ještě nějakým způsobem udělat,“ podotkl Hudeček.

Trestní stíhání začalo v roce 2013. Hudečka a další radní včetně bývalého primátora Bohuslava Svobody obvinili, že ohledně opencard podepsali nevýhodné smlouvy a město tak přišlo o asi 25 milionů korun.

Městský soud ho dvakrát shledal vinným, nakonec byl ale osvobozen. Ukázalo se totiž, že soudce, který případ projednával, protokoly upravoval a pozměňoval i výpovědi. 

„Museli nějakým způsobem přesvědčit, uplatit toho soudce, který bych schopen kvůli tomu přepisovat výpovědi. Sedm let to zůstávalo pořád v soudním procesu,“ zmínil Hudeček, který dnes působí jako docent na univerzitách. Podle něj za tím stojí „pražští kmotři“.

Před samosoudkyní Lucií Kuchaříkovou pak Hudeček zmínil, jak mu kauza ovlivnila život a že s ní bude navždy spojen. Kuchaříková si pak vyžádala více důkazů o tom, jak proces ovlivnil Hudečkům soukromý život a jednání odročila na květen.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Tomáš Hudeček, kariéra, opencard, Praha, Bohuslav Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza opencard mi zničila politickou kariéru, říká bývalý primátor Hudeček. Žádá milionové odškodné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.