Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Česku nakoupili už devatenáct tisíc nocleženek pro bezdomovce. Praha potřebuje skoro sedm tisíc

Dárci už lidem bez domova přispěli na devatenáct tisíc nocleženek, které jim zajistí přespání v azylových domech, denních centrech nebo noclehárnách po celé České republice. Samotné hlavní město od prosince do konce března využije celkem 6 776 nocleženek.

Armáda spásy letos na podzim spustila už sedmý ročník projektu, kdy lidé mohou přispět stovkou na ubytování potřebným v zimním období od 1. prosince do konce března. Ty se vyspí v teple, mají možnost se osprchovat, najíst se, dostat čisté oblečení a pomůže jim i sociální pracovník. Minulý rok darovali lidé 27 tisíc nocleženek, letos je to zatím devatenáct tisíc.

V Praze Armáda spásy nabízí 56 lůžek pro muže a ženy v noclehárnách na Praze 7 a Praze 10. „Při každodenní naplněnosti by bylo využito až 6 776 nocleženek ,“ upřesnil pro redakci Pražské Drbny Jan Desenský, ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy v Praze.

Blíží se zima, nocleženky pro lidi bez domova jsou znovu potřeba

S přicházejícím chladnějším počasím si postel v noclehárnách Armády spásy hledá stále víc lidí. I když dávají symbolický poplatek, náklady nepokryje. Mohou proto využít stokorunových nocleženek, které platí dárci.

Kvůli mrazivému počasí posledních dní organizace předpokládá, že o ubytování se opět zvedne zájem. „V zimním období spolupracujeme na opatřeních, které realizuje hlavní město přes svojí příspěvkovou organizaci Centrum sociálních služeb Praha. V opatřeních realizujeme noční terénní program, humanitární celodenní ubytování a máme navýšenou kapacitu noclehárny pro ženy,“ popsal Desenský.

Každý den nabízí Armády spásy asi 2500 míst. Pokud dojdou, mohou lidé strávit noc v teple alespoň na židli u stolu.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky nocleženky, Armáda spásy, lidé bez domova, projekt, dárci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Česku nakoupili už devatenáct tisíc nocleženek pro bezdomovce. Praha potřebuje skoro sedm tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.