Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z falešného emailu přichází zprávy o Pavlově smrti, řeší to policie

Falešné webové stránky a emailová adresa dnes přinesly zprávy o úmrtí kandidáta na prezidenta Petra Pavla. Oba se tváří jako oficiální zdroje z jeho kampaně, přináší ale lživé informace. Pavel i jeho soupeř Andrej Babiš takové jednání odsoudili, případem se zabývá policie.

Oficiální oznámení kandidáta na prezidenta, začíná text lživého emailu. Tisková mluvčí Petra Pavla Eva Hromádková v něm informuje o jeho náhlé smrti na pravděpodobné selhání srdce. Na webu pak jeho tým vyjadřuje upřímnou soustrast jeho rodině.

„Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě. Někdo rozesílá jménem mé mluvčí falešnou kopii mého webu se zprávou o mé smrti. Antikampaň dosáhla nového dna, pojďme tomu říct rázné ne ve volbách! Sdílejte, pravda znovu zvítězí,“ napsal na svém Twitteru Petr Pavel.

Zveřejnil k tomu obrázek hlavní strany webu, který se graficky i obsahem tváří jako jeho, jedná se ale jen o podvrh. Webový prohlížeč při pokusu o přístup na stránky informuje o nebezpečí podvodu.

Na útok reagoval na sociálních sítích i druhý kandidát na prezidenta, Andrej Babiš. „I když jsme soupeři, tak s vámi absolutně souhlasím. Je to hnus a mrzí mě, že se někdo k něčemu takovému sníží. Policie by to měla důkladně prověřit, stejně jako to dělá v případě anonymu, který mi vyhrožuje smrtí. Držte se,“ píše se na Babišově Twitteru.

Policie v reakci na zprávu oznámila, že poplašnou zprávu prověřuje. „Případem, o kterém jsme se dozvěděli z veřejného prostoru, se zabývají pražští kriminalisté. Bližší informace poskytneme, jakmile to bude možné,“ informovala policie na Twitteru.

Jak na Twitteru informoval Filip Rožánek, „držitel domény s falešnou kopií webu generála Pavla je anonymní. Podle nástroje MXToolbox jsou e-maily v dané doméně směrovány přes ruský Yandex." Někdo se podle něj snažil, aby nebyl běžnými způsoby dohledatelný.

Ohodnoť článek

Foto Koláž Drbny

Štítky fake news, smrt, Petr Pavel, kandidatura, Andrej Babiš, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z falešného emailu přichází zprávy o Pavlově smrti, řeší to policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.