Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kontroly prodeje kaprů dopadly v Praze nejhůř z celé republiky

Inspektoři Státní veterinární správy před Vánoci prováděli kontroly prodejních míst kaprů, kde zkoumali hygienické podmínky i zacházení se zvířaty. V Praze se podívali na skoro osmdesát míst, chyby našli na pěti z nich. Je to nejhorší stav z celé republiky.

V celé republice nahlásili prodejci přes tři tisíce míst, kontrola proběhla u 758 z nich. Celkově odhalili 28 prohřešků na 17 místech.

„Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, požadavky na osobní hygienu, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace či nevyhovující nakládání s vedlejšími živočišnými produkty zjistili veterinární inspektoři v 11 případech. V 10 případech se prodejci provinili proti zásadám welfare při prodeji a manipulaci s rybami. Porušení legislativy v této oblasti spočívala především ve zdravotním stavu ryb. V šesti případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce nenahlásil v zákonné lhůtě, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Správa prodejce nedodružující předpisy pokutuje. „V případech, kdy jsme zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, předáváme podnět příslušné obci s rozšířenou působností, která vede své správní řízení. Na problémové prodejce se přednostně zaměřujeme při dalších kontrolách,“ uvedl v prohlášení ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

V Praze provedli 77 kontrol, závady našli na pěti místech a celkový počet pochybení byl nakonec deset. To je podle Vorlíčka nejhorší statistika z celé republiky, procento nevyhovujících míst je totiž 6,5 oproti průměru 2,2 procenta.

„Při kontrolách v Praze se zjistila například nevyhovující hustota obsádky ryb v kádích a nevyhovující hygiena prodejního místa, kde neprobíhal dostatečný průběžný úklid,“ upřesnil pro redakci Pražské Drbny Vorlíček.

Hlavní město si ale od minulého roku polepšilo. Bylo také nejhorší, ovšem s devíti procentní závadovostí. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky Vánoce, Státní veterinární správa, prodej, kontrola, kapři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly prodeje kaprů dopadly v Praze nejhůř z celé republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.