Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražská zoo staví novou expozici pro koně Převalského. Proběhnou se v ní za dva roky

Jen pár měsíců po otevření nové pavilonu pro gorily chystá Zoo Praha další novou expozici. Tentokrát se dočká stádo koní Převalského, které se zatím pase na Dívčích hradech nad Smíchovem. Stěhovat by se zvířata měla za dva roky.

Nový domov budují legendárním koním nahoře zahrady, v jihovýchodní částí Plání. Kromě nich by tam na jaře roku 2024 měla žít i další zvířata z centrální Asie.

„Koně Převalského jsou ikonickými zvířaty Zoo Praha. Přeměna tzv. Plání právě proto začíná jejich stájemi a výběhy, které doplní expozice dalších zvířat, například kočkovité šelmy manula nebo zvířete-legendy olgoje chorchoje,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel zoo Miroslav Bobek.

Dělníci už v rámci úprav Plání odstranili původní stáje, rozšířili vodojem a stavební práce na výběhu vyhrazeném pro koně Převalského začaly loni v říjnu. Pak budou následovat další úpravy a po celkovém dokončení plánuje zoo i návrat nosorožců.

Na Dívčích hradech je v současné době šest koní Převalského, valach Nepomuk s klisnami Veredou, Xicarou, Gruhne, Khamiinou a Lanou. Dvě z nich loni připustili v chovné stanici v Dolním Dobřejově.

„Pro postupné připouštění klisen v Dolním Dobřejově jsme se rozhodli, aby nedošlo k synchronnímu zabřeznutí všech klisen a měli jsme tak dostatek času na vhodné umístění narozených hříbat. Zda klisny Khamiina a Lana úspěšně zabřezly, zatím nevíme, případné nejbližší termíny porodu by připadly na přelomu března a dubna,“ vysvětlila kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Podle Bobka je možné, že se potomci dvou klisen převezou do původní domoviny koní, do Mongolska. „Nyní již máme vybranou nejvhodnější lokalitu, kterou si ve druhé půlce ledna spolu s mongolskými kolegy prověříme ještě v zimních podmínkách. Pak již začneme plánovat výstavbu aklimatizačních ohrad a objektů pro personál," popsal Bobek.

Jak zoo informovala na Facebooku, část stáda na Dívčích hradech zůstane a bude tam udržovat biodiverzitu stepních společenstev.

Ohodnoť článek

Foto Petr Hamerník, ABM Architekti

Štítky Zoo, koně převalského, stavba, Pláně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo staví novou expozici pro koně Převalského. Proběhnou se v ní za dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.