Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pietní akce uctila Dorotu Šándorovou. V roce 2021 ji usmrtil zřízenec ústavu pro lidi s mentálním postižením

Desítky lidí se v pátek večer sešly před budovou ministerstva práce na pietní akci Noc důstojnosti. Připomněly si případ klientky jindřichohradeckého domova pro lidi s mentálním postižením Doroty Šándorové, kterou předloni usmrtil jeden ze zaměstnanců zařízení. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) slíbil změny v systému péče, podpořili ho i další politici.

O případu Doroty Šandorové informoval loni na podzim časopis Respekt. Napsal, že předloni v lednu jeden ze zaměstnanců zařízení sedmatřicetiletou těžce mentálně postiženou ženu usmrtil. K zabití se podle týdeníku přiznal, klientku chtěl údajně zklidnit. Krajský soud ho původně odsoudil k deseti letům vězení za vraždu, odvolací Vrchní soud v Praze rozsudek zmírnil na tři roky za usmrcení z nedbalosti. Z vězení už byl muž propuštěn. Respekt přiblížil i případy dalších lidí s mentálním handicapem s náročným chováním a zacházení s nimi.

Úmrtí Doroty Š. je vrcholkem ledovce 

„Není to nahodilá tragédie, kdy někdo ve zkratu ublíží druhému. Jsme přesvědčeni, že je to systémové selhání,“ řekl předseda spolku Děti úplňku Petr Třešňák. Podle místopředsedkyně spolku Petry Třešňákové se v Česku zatím podporuje spíš ústavní péče a chybí komunitní péče, stacionáře, chráněné bydlení, služby v domácím prostředí i vzdělávání sociálních pracovníků.

„Pojďme spojit síly a společně vypracovat Národní plán opatření na podporu lidí s mentálním postižením a chováním náročným na péči,“ uvedla k akci na svém Twitteru zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková„Jsou zvlášť zranitelnou skupinou, která před restrikcemi a zneužitím moci zasluhuje zvláštní ochranu,“ dodala.

Ministr práce a sociálních věcí přislíbil změny

Pietní akci pořádaly organizace Děti úplňku, Aliance pro individualizovanou podporu či Jde to i bez ústavů. Vedle ministra práce dorazili i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedové sociálních výborů obou parlamentních komor či vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Politici se shodli na tom, že ani tři desetiletí po pádu komunistického režimu se přístup k lidem s potřebou náročné péče úplně nezměnil. „I v jedenadvacátém století systém bohužel umožňuje taková osobní selhání, jaké vedlo ke smrti Doroty Šándorové. Budu dělat kroky k tomu, abychom dokázali upravit legislativu k rychlejší transformaci a deinstitucionalizaci systému, abychom klientům byli schopni nabízet komunitní zázemí s duchem rodinné péče. Samozřejmě to s sebou nese také finanční nároky,“ řekl novinářům ministr Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je nyní možné využít i evropské peníze. Ministr zmínil, že je potřeba upravit i systém kontrol a vzdělávání i odměňování pracovníků.

Změny mají přinést novely o sociálních službách i normy o sociální práci či péči na sociálním a zdravotním pomezí. Podle legislativního plánu je má ministerstvo předložit letos. Část opatření by mohla začít platit příští rok.

Účastníci zapalovali před ministerstvem svíčky, někteří přinesli i květiny. Na budovu ministerstva přilepili Dorotiny portréty. Přítomní se po skončení shromáždění vydali k nedaleké budově resortu zdravotnictví. Tam svou akci ukončili. Podobné shromáždění se dnes konalo také v Brně a několika dalších městech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klára Šimáčková Laurenčíková

Štítky menšiny, handicapovaní, pieta, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní akce uctila Dorotu Šándorovou. V roce 2021 ji usmrtil zřízenec ústavu pro lidi s mentálním postižením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.