Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ODS Prahy 1 vnímá pyrotechnickou vyhlášku jako neefektivní. Její kontrola je podle policie složitá

Oblastní sdružení ODS Praha 1 na svém facebookovém profilu zveřejnilo video, které zachycuje odpalování pyrotechniky během novoročních oslav na Václavském náměstí. Ohňostroje byly v centru Prahy k vidění i přes platnou vyhlášku, která jejich odpalování na některých místech v Praze zakazuje. Členové ODS Prahy 1 se ptají, proč není vynucování pyrotechnické vyhlášky efektivnější. Policie vysvětluje, že řešení tohoto typu přestupkového jednání je komplikovanější.

Efekt vyhlášky byl podle členů ODS Prahy 1 prakticky nulový

Vyhláška zakazující používání pyrotechniky platí v těch místech Prahy, která jsou podle magistrátu citlivá. Jde o historické centrum města, náplavky, parky a okolí nemocnic, domovů pro seniory nebo veterinárních stanic. I přes platnou vyhlášku však lidé v centru města odpálili stovky amatérských ohňostrojů.

Efekt vyhlášky byl podle členů ODS Prahy 1 prakticky nulový. „Vynucoval takové pravidlo vůbec někdo? A má na to městská i státní policie kapacitu? Podivný stav otevřeme na Komisi pro bezpečnost MČ Praha 1, její předseda Josef Ludvíček (ODS) chce se zástupci policie tuto věc řešit,“ píše se na Facebooku ODS Praha 1.

„Nejde jen o ohňostroje, podobný problém je jízda kol a koloběžek po chodníku, noční hluk, konzumace alkoholu na veřejnosti a další. Obyvatelé Prahy 1 tím trpí víc než lidé kdekoliv jinde v metropoli,“ zlobí se členové ODS.

Přes padesát požárů, osmdesát zranění, pět set hovorů na 158. To je účet silvestrovských oslav v Praze

Zatímco většina obyvatel Prahy vítala příchod nového roku nebo spala, hasiči, policisté a záchranáři měli plné ruce práce. Hasiči bojovali s požáry způsobenými zábavní pyrotechnikou, policisté řešili její nelegální používání a záchranáři zase...

Ohňostroje vážně škodí zvířatům i lidem. Nebezpečný je především ohňostrojový smog plný jedů

Tradice nebo zlozvyk? Názory společnosti na novoroční ohňostroje se různí. Faktem však zůstává, že zábavní pyrotechnika je nebezpečná. Nejen že velice škodí zvířatům, jimž exploze a záblesky způsobují enormní stres, ale do ovzduší se uvolňují...

Turisté? „Ti vůbec netuší, že jsou v místě, kde je odpalování zakázáno“

Podle policie je však řešení takového přestupkového jednání komplikovanější. „V jeden okamžik se na jednom místě nahromadí velké množství lidí, na Václavském náměstí jich bylo o půlnoci více než deset tisíc, a když v jeden okamžik tito lidé začnou odpalovat pyrotechniku, tak je složité tomu zabránit. Policista také musí zohlednit to, že provést zákrok proti osobě, která v ruce drží odpalovanou pyrotechniku, není z taktického hlediska ideální a musí počkat, až toto skončí,“ popsala naší redakci policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Podle zkušeností policistů, kteří se nacházeli během novoročních oslav přímo v centru Prahy, byla velká část lidí, kteří pyrotechniku odpalovali z řad turistů. „Ti vůbec netuší, že jsou v místě, kde je její odpalování zakázáno,“ uvedla mluvčí, podle které je dalším aspektem také to, že se policisté vzhledem k davu, který je téměř neprůchodný, hůře dostávají k samotným pachatelům přestupku. „Pak je taky podstatné, aby měli bezpečně zjištěno, která osoba pyrotechniku odpálila a je tedy za přestupek zodpovědná, aby mohla být následně řešena.“

Pozor na zákaz pyrotechniky v Praze, pokuta může vyšplhat až na sto tisíc

S nadcházejícími oslavami příchodu nového roku je na čase si připomenout pravidla používání pyrotechniky v některých částech hlavního města. V historickém centru, na náplavkách nebo v blízko nemocnic totiž už dva roky platí vyhláška, která jejich...

Policie často řeší závažnější případy, které se během oslav v Praze dějí

Jen na Václavském náměstí přitom policisté řešili desítky osob v příkazním řízení nebo je oznámili na příslušný správní orgán právě z důvodu porušení vyhlášky o zákazu používání pyrotechniky. Policisté však během silvestrovských oslav řeší i další, mnohdy závažnější případy, které se v Praze dějí. „Museli jsme řešit například 938 volání na tísňovou linku a vyjížděli jsme k 678 událostem, 42 dopravním nehodám a zadrželi jsme 18 pachatelů různé trestné činnosti. Také jsem vyjížděli ke 40 případům v souvislosti s pyrotechnikou na území metropole,“ uvedla VIoleta Siřišťová a doplnila, že vzhledem k tomu, že jde o nový zákaz, si toto opatření postupem času sedne a situace se bude zlepšovat.

Kontrolu dodržování pyrotechnické vyhlášky měli na starost kromě státních policistů i ti městští. „Letošní silvestrovská noc byla pro strážníky výrazně náročnější, než ta na přelomu loňského roku a roky před epidemií covid. Naší prioritou byla ochrana životů, zdraví, majetku a samozřejmě kontrola pyrotechnické vyhlášky,“ uvedla pro naši redakci mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

ANKETA: Jste pro úplný zákaz pyrotechniky během novoročních oslav?

S blížícím se koncem roku, který bude znamenat oslavy příchodu roku nadcházejícího, se opět rozpoutala debata o používání zábavní pyrotechniky. To je v některých částech Prahy zakázané, a to například v historickém centru, na náplavkách nebo v...

Otázkou je, jak by situace vypadala, kdyby omezení nebyla vůbec

Před rokem řešili strážníci 234 přestupků spojených se zábavní pyrotechnikou, letos toto číslo vystoupalo na 355. „Jedná se tedy o více jak padesátiprocentní nárůst přestupků. Stovkám dalších přestupků pak strážníci předešli tím, že byli na místě a ve chvíli, kdy viděli, že si lidé začali připravovat pyrotechniku, upozornili je na platnou vyhlášku,“ doplnila mluvčí strážníků.

Přijetí vyhlášky zakazující pyrotechniku v některých místech Prahy pražští strážníci uvítali. „Z našeho pohledu jsme vyhlášku uvítali, a to nejen kvůli vystrašeným zvířatům, které pak končí v našem útulku. Podporujeme směr, kterým se hlavní město vydalo. Co se týká přestupků, je to jako v případě jiných protiprávních jednání. Pokud bychom srovnali například s těmi dopravními, tak denně tisíce lidí porušují dopravní předpisy, nejen týkající se parkování, ale také rychlosti, jízdy na červenou a další. Otázkou je, jak by to vypadalo, kdyby stávající omezení nebyla,“ uzavřela Seifertová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ODS Praha 1

Štítky pyrotechnika, policie, přestupky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS Prahy 1 vnímá pyrotechnickou vyhlášku jako neefektivní. Její kontrola je podle policie složitá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.