Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přes padesát požárů, osmdesát zranění, pět set hovorů na 158. To je účet silvestrovských oslav v Praze

Zatímco většina obyvatel Prahy vítala příchod nového roku nebo spala, hasiči, policisté a záchranáři měli plné ruce práce. Hasiči bojovali s požáry způsobenými zábavní pyrotechnikou, policisté řešili její nelegální používání a záchranáři zase zranění spojená s příliš divokými oslavami.

Vytížená byla linka 158, tam lidé od šesti večer do šesti ráno volali celkem pět set krát. „Největší nárůst oznámení zaregistrovalo naše operační středisko krátce po půlnoci.V době od 00:00 do 04:00 hodin bylo na linku 158 přijato 291 hovorů a zaevidováno 214 událostí,“ uvedla na policejním webu mluvčí Violeta Siřišťová. Policisté museli nejčastěji uklidňovat výtržnosti, k používání pyrotechniky na zakázaných místech a domácí hádky.

V centru města pak zajistili deset lidí pro podezření z přestupku a jednu osobu zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě.

Muž napadl při novoročních oslavách policistu, ten musel do nemocnice

Se zraněním hlavy odvezli do nemocnice policistu, kterého napadl na Václavském náměstí muž. Záchranáři tam ošetřili čtyři lidi, hasiči v hlavním městě vyjeli ke skoro dvěma desítkám požárů způsobených pyrotechnikou.

Zdravotnická záchranná služba hlavního města měla v centru dvě stanoviště, na Václavském náměstí byl připraven speciální vůz Golem, na Staroměstském náměstí pak sanity. Na obou místech ošetřili 28 lidí, deset z nich museli převézt do nemocnice. „Úrazů spojených s pyrotechnikou jsme za celou službu řešili pouze 6. V souvislosti s oslavami bylo za celou noční celkem 81 událostí,“ informovala na Twitteru mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Přesto byl první výjezd letošního roku k 22letému muži, kterému petarda zranila ruku.

„I když jsme se zcela jistě nenudili, tak v porovnání s uplynulými roky, před nástupem pandemie koronaviru, se jednalo spíše o mírnější oslavy konce roku,“ dodala Poštová.

„Během silvestrovských a novoročních oslav jsme v Praze zasahovali do půlnoci u 25 požárů, v prvních dvou hodinách roku to bylo dalších 27 požárů,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hořely zbytky pyrotechniky, křoví, odpady a plastové kontejnery.

Jako první letos zasahovala smíchovská jednotka, která musela k požáru trávy v Košířích.

Na silvestrovské oslavy budou v Praze dohlížet stovky policistů

Aby oslavy příchodu nového roku proběhly co nejklidněji, budou v centru hlavního města platit mimořádná bezpečnostní a dopravní opatření. Hlídat veřejný pořádek budou stovky policistů, zaveden bude v některých ulicích zákaz parkování a zákaz vjezdu....

„Škodu 30 tisíc korun způsobil požár tújí v Horních Počernicích, další větší požár likvidovali hasiči hodinu před půlnocí na zatravněné střeše obchodu Billa, kde hořelo na ploše 10 x 15 metrů. Požár byl uhašen pomocí vodního proudu a výškové techniky za několik minut,“ popsal Kavka.

Na Proseku pak museli hasit odložené věci na balkoně, po půlnoci ze stometrové výšky zachraňovali dva lidi, co vylezli na komín v Malešicích, nebo lidi uvízlé s loďkou na mělčině pod Karlovým mostem.

„Minulý rok jsme zasahovali u 57 požárů. Letos je tedy podobný počet požárů způsobených nedbalostí při používání zábavní pyrotechniky,“ dodal Kavka.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky hasiči, policie, záchranáři, Silvestr, oslavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes padesát požárů, osmdesát zranění, pět set hovorů na 158. To je účet silvestrovských oslav v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.