Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do pražské zoo minulý rok přišlo téměř 1,42 milionu lidí, podobně jako před covidem

Do pražské zoologické zahrady minulý přišlo téměř 1,42 milionu návštěvníků, tedy jen mírně méně než v posledním předcovidovém roce 2019. Proti roku 2021 je to téměř o polovinu víc. V předchozích dvou letech, kdy provoz zahrady omezovala opatření proti šíření epidemie covidu-19, se návštěvnost zoo nedostala přes milion lidí.

„Po dvou 'covidových' letech se Zoo Praha vrátila k normálnímu fungování a navzdory nižšímu počtu zahraničních turistů i zhoršující se ekonomické situaci rovněž k vysokým číslům návštěvnosti. V roce 2022 prošlo jejím branami celkem 1,419.122 návštěvníků," uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek. V roce 2019, který nepoznamenala protiepidemická opatření, si zoologickou zahradu v hlavním městě prohlédlo 1,46 milionu lidí. Loni to bylo asi 963 tisíc lidí, zhruba o 110 tisíc víc než v roce 2020.

Končící rok byl podle Bobka pro pražskou zoo přelomový v pozitivním slova smyslu kvůli otevření Rezervace Dja, negativně naopak působil růst cen energií. Pavilon Rezervace Dja pro gorily i další zvířata z africké Konžské pánve se návštěvníkům otevřel koncem září. Rostliny zasazené v jeho centrální části mají evokovat tropický deštný les. Pavilon podle Bobka sklízí skvělé ohlasy od návštěvníků i zahraničních odborníků.

Ředitel připomněl i dubnový začátek chovu luskounů krátkoocasých, čímž se pražská zoo stala teprve druhou zahradou v Evropě, kde lze tyto šupinaté savce vidět. Samec a samice luskouna byli do Prahy dovezeni z Tchaj-wanu. „Po více než půl roce se zdá, že se péči o tato mimořádně náročná zvířata podařilo zvládnout a že by se právě v Praze mohlo narodit první evropské mládě luskouna," uvedl Bobek.

Během letošního roku se v Zoo Praha narodilo 450 savců a vylíhlo 475 ptáků a 318 plazů a obojživelníků. Souhrnně šlo o 218 druhů uvedených čtyř skupin obratlovců. „V případě plazů dosáhli chovatelé rekordu 40 rozmnožených druhů. Mezi návštěvníky si patrně největší oblibu získala samička hrabáče kapského a trojčata vlků hřivnatých," podotkl ředitel.

Zoologická zahrada patří k nejnavštěvovanějším místům v metropoli. V loňském roce se mezi turistickými cíli v Praze umístila druhá za lanovou dráhou na Petřín, kterou se svezl zhruba milion lidí. Podle návštěvnosti třetí Pražský hrad si přišlo prohlédnout 444 tisíc lidí, vyplývá z údajů Institutu turismu státní agentury CzechTourism.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Praha, Miroslav Bobek

Štítky ČR, příroda, zoo, Praha, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do pražské zoo minulý rok přišlo téměř 1,42 milionu lidí, podobně jako před covidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.