Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha letos bude bez ohňostroje i videomappingu. Důvody jsou válka a drahota

Oslavy příchodu nového roku se letos v Praze obejdou už tradičně bez silvestrovského nebo novoročního ohňostroje, ale nově také bez videomappingu, který ohňovou show v posledních letech nahrazoval. Důvody, kvůli kterým letos neproběhne ohňostroj ani videomapping, jsou podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana především válka na Ukrajině a nepříznivá ekonomická situace.

Letos nebude ohňostroj ani videomapping

V centru metropole bývají tradičně nejbouřlivější oslavy. V posledních dvou letech jejich podobu ovlivnila koronavirová epidemie i zákaz používání pyrotechniky. Praha zrušila ohňostroj už v roce 2020. Později jej vedení města nahrazovalo takzvaným videomappingem. Letos nebude ani ten.

Pořádání oslav se letos vedení Prahy zdálo nevhodné, a to zejména kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině. „Mezi hlavní důvody patří situace na Ukrajině a také nepříznivá ekonomická situace mnohých domácností i potřeba hledat finanční úspory taktéž na straně hlavního města,“ uvedl pro Český rozhlas mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Úklid po silvestru začne už ve tři ráno, zapojí se do něj sto lidí a třicet strojů

Hlavní město očekává v letošním roce živé oslavy nového roku 2023. Technická správa komunikací (TSK) proto plánuje po silvestrovské noci zapojit do úklidu stovku pracovníků a třicítku strojů. Řekla to mluvčí TSK Barbora Lišková. Úklid začne v...

Úklid začne už ve tři hodiny ráno

Přesto se očekává, že v centru Prahy budou i letos oslavy velmi bouřlivé, Technická správa komunikací tak plánuje po silvestrovské noci zapojit do úklidu stovku pracovníků a třicítku strojů.

„Pokud to bude technicky možné, začnou stroje uklízet na Václavském náměstí, Hradčanském náměstí a na dalších klíčových místech ve tři hodiny ráno," uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Pokud nezačne sněžit, skončí hrubý úklid nejpozději v deset hodin dopoledne a všechny komunikace budou dočištěny maximálně do dvou hodin odpoledne. Pokud by nasněžilo, může se úklid protáhnout až o 48 hodin, dodala mluvčí.

Požár může způsobit i prskavka. Jak se správně chovat, abychom nepotřebovali hasiče?

Vánoční svátky a Silvestr je z pohledu hasičů rizikovým obdobím. Ohňostroje, adventní věnce, ale i pečení, vaření, úklid, únava a všudypřítomný stres můžou způsobit katastrofu. Hasičský sbor proto apeluje na veřejnost a přináší několik rad, aby...

Osvícení některých budov

Praha před dvěma lety zpřísnila pravidla pro používání zábavní pyrotechniky, rachejtle si lidé podle vyhlášky neodpálí v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení.

Ohňostroje ani videomapping letos tedy neproběhnou. „Symbolicky ale máme v plánu 1. ledna připomenout 30. výročí vzniku České republiky formou slavnostního osvícení budov,“ doplnil Vít Hofman.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/Petr Sankot

Štítky ohňostroj, videomapping, Nový rok, silvestr, oslavy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha letos bude bez ohňostroje i videomappingu. Důvody jsou válka a drahota  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.