Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice za covidu odkládaly operace. Některé skluz stále nedohnaly

Některé pražské nemocnice zatím nedokázaly dohnat zpoždění v plánovaných operacích, které v roce 2020 a prvních měsících 2021 odkládaly kvůli epidemii covidu-19. Jen na ortopedické klinice Fakultní nemocnice Motol museli lékaři v prvním půl roce epidemie pacientům odložit zhruba 800 až 900 operací. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze dohnala odložené operace obvykle zhruba do čtvrt roku po skončení dané vlny epidemie, výměny kloubů ale neprovádí.

„Vzhledem k pandemii nemoci covid-19 byla pozastavena elektivní operativa zejména endoprotéz velkých kloubů," uvedla mluvčí FN Motol Pavlína Danková. Během pandemie nemocnice zajišťovala pouze neodkladné výkony, po skončení omezení pak prioritně právě odložené operace.

Čekací doby jsou podle webu nemocnice u kloubních náhrad šest až 12 měsíců. „Zásadním faktorem ovlivňujícím čekací doby na operace je nedostatek středního zdravotnického personálu, zejména zdravotních sester. Tento dlouhodobý zásadní problém ovlivňuje provoz kliniky, kapacitu lůžkových oddělení, kapacitu jednotek intenzivní péče i operačních sálů," vysvětlila.

Skluz v plánovaných operacích kvůli velkému výpadku odložitelné péče zatím podle mluvčí Evy Libigerové nedohnala ani Fakultní nemocnice Bulovka. „Nejkratší čekací doba u endoprotéz je šest měsíců při zdravotních komplikacích, jinak se čeká až rok," sdělila. U totálních endoprotéz nedohnala skluz podle mluvčí Terezy Romanové ani Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, u další péče se ho dohnat podařilo.

Všeobecné fakultní nemocnici se podle mluvčí Marie Heřmánkové podařilo zpoždění dohnat zhruba do čtvrt roku po skončení každé vlny covidu-19. „Obecně platí, že jsme odkládali ty výkony, které byly odložitelné. Tedy neohrožovaly pacienta na životě, netrpěl bolestí, nešlo to akutní onkologické onemocnění a podobně," řekla. V nemocnici ale podle seznamu čekacích lhůt neprovádějí náhrady kyčelního a kolenního kloubu, které patřily mezi za covidu nejčastěji odkládané operace.

Nemocnice Na Homolce podle mluvčí Martiny Dostálové musela od října 2020 odložit v průměru 30 procent celkového objemu poskytované péče. U akutních kardiovaskulárních, neurologických a onkologických onemocnění nemocnice zákroky neodkládala. „Vzhledem ke skutečnosti, že jsme v období pandemie covid přebírali pacienty z ostatních regionů, nám narostla zejména onkologická operativa," sdělila. Výpadky se podle ní nemocnici podařilo vyrovnat, u výměn velkých kloubů jsou zhruba sedm měsíců.

Ústřední vojenská nemocnice v Praze podle mluvčí Jitky Zinke odklady termínů způsobené epidemií dohnala, provozní problémy jí ale způsobil požár jednoho z pavilonů letos v srpnu. „Nyní jsou již čekací doby na odkladné výkony na normálu jako před epidemií, konkrétně na totální endoprotézu kolene nebo kyčelního kloubu jsou v rozmezí šest až devět měsíců," uvedla. V době vrcholící epidemie byly podle ní i 14 měsíců.

Provozní potíže nemocnici způsobil srpnový požár. Například oční klinika, která v zasažené budově sídlila, má o 10 procent nižší kapacitu výkonů a čekací doby se tak mírně prodloužily, podobně jako na klinice otorhinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie (ORL). „Plánované odkladné výkony mají objednací dobu cca o dva až čtyři týdny delší oproti normálu, ale i tak jsou čekací doby v rozmezí šest až devět týdnů," doplnila Zinke.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nemocnice, operace, koronavirus, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice za covidu odkládaly operace. Některé skluz stále nedohnaly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.