Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pro lidi bez domova přibude v Praze noclehárna. Postel tam najde 75 lidí

Pro lidi bez domova přibude v Praze od pátku další noclehárna s kapacitou 75 míst, kterou bude provozovat Centrum sociálních služeb Praha. Celkový počet lůžek pro letošní zimní humanitární opatření se tak zvýší na 515. Počet lůžek se podle potřeby může navyšovat.

Bezdomovci mohou využít rovněž denní a noční centra a projekt takzvané teplé židle, kdy mohou lidé přečkat noc v některých zařízeních. V ulicích se od začátku prosince letos nově pohybují týmy, které bezdomovcům poskytnou materiální pomoc a poradí. Kromě centra pomáhají v metropoli i další organizace.

„Od začátku zimy vidíme, že na ulici je více lidí než loni, a to v souvislosti s energetickou krizí i mimořádně velkou inflací. Vydáváme mnohem více jídel pro potřebné a vidíme, že si pro něj přichází i lidé, kteří pracují, ale už nemají dost peněz na zajištění základních potřeb, včetně bydlení," uvedl ředitel centra Martin Šimáček.

Centrum každoročně přichystá více než tři stovky lůžek, jejich počet postupně navyšuje. Jejich počet se postupně zvyšuje i letos. „Již nyní připravujeme další navýšení kapacit lůžek na leden, musíme být připraveni. Zkušenosti z loňského roku ukazují, že lidé si pro pomoc přichází stále více i v průběhu zimy, když už se naše kapacity blíží k naplnění," uvedl Šimáček. Pro srovnání, v loňském roce se v nejvytíženější noc vyšplhal počet lůžek postupně z více než 300 na 602.

Kromě nocleháren mohou lidé bez střechy nad hlavou využít denní a noční nízkoprahová centra, která nabízejí okolo 200 míst. Denní centra nabízejí lidem mimo jiné polévku, možnost vysprchovat se nebo vyprat prádlo. Nabízejí rovněž psychologické, sociální či dluhové poradenství. V případě potřeby vybraná centra fungují v režimu zmíněné teplé židle, kdy zde mohou lidé přečkat noc. V terénu nově fungují v noci dva týmy, které objíždí svou část města a lidem nabízí materiální pomoc, poradí nebo zprostředkují nocleh. Další tým pak jezdí přes den.

Kolik žije na území hlavního města lidí bez domova, není přesně známo. Odhady a průzkumy hovoří o několika tisícovkách lidí, část z nich ani nemá trvalé bydliště v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky noclehárna, bezdomovci, zima, ubytování, Centrum sociálních služeb Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro lidi bez domova přibude v Praze noclehárna. Postel tam najde 75 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.