Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Řeporyjích proběhne referendum. Občané rozhodnou o stavbě v přírodním parku

První kolo prezidentských voleb se v pražských Řeporyjích ponese nejen ve znamení výběru nové hlavy státu, ale taky ve znamení volby toho, zda se bude stavět v blízkosti přírodního parku Dalejské údolí. Místní voliči budou o budoucnosti případné developerské výstavby na místě bývalého Trunečkova mlýna rozhodovat v rámci referenda, které se bude konat 13. a 14. ledna 2023.

Developer chce stavět na území přírodního parku

Téma výstavby u Dalejského údolí v Řeporyjích vzbuzuje emoce. Česká obchodní společnost s italským kapitálem má v plánu vybudovat na hranici přírodního parku, zhruba půl kilometru východně od okraje řeporyjské zástavby a pár metrů od Dalejského potoka stavbu s názvem Bytový komplex Trunečkův mlýn.

Proti záměru developera se na rozdíl od řeporyjského zastupitelstva postavila řada místních obyvatel s Janem Gebauerem, který je zmocněncem přípravného výboru referenda. „Podmínkou pro uskutečnění referenda bylo sehnat 680 podpisů oprávněných voličů, my jsme jich sehnali 806. Předpokládáme, že referendum dopadne ve prospěch ochrany Dalejského údolí,“ řekl naší redakci Jan Gebauer.

„Celý problém tkví v tom, že zastupitelstvo obce podporuje záměr developera, nikoliv dobrý zájem řeporyjské veřejnosti za záchranu krajiny,“ doplnil Gebauer.

Pozemek je sice stavební, ale...

Z pohledu pražského územního plánu je developerský záměr umístěn v zastavitelné ploše, čímž argumentuje starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS). „Jde o stavební pozemek, který není v chráněném území. Já chráním Prokopské údolí, ale ten pozemek leží před ním,“ vysvětluje pro redakci Pražské Drbny svůj pohled na věc Pavel Novotný.

O stavební pozemek jde už opravdu dlouhou dobu. „Stavební pozemek to je už asi tři sta nebo čtyři sta let, protože před těmi lety tady byla vesnická krajina a na potoce byl mlýn, takže ten tehdy nikomu nevadil. Dnes jsou ale Řeporyje součástí města a jsme uvnitř poměrně hustě zastavěné krajiny, kde ukrajování parků považuju za zločin,“ reagoval na slova Novotného o stavebním pozemku pro redakci Pražské Drbny další člen přípravného výboru referenda Radovan Sedlář.

Novotný mimochodem označil celé referendum za naprosto absurdní a vnímá ho jako nátlakovou akci na svou osobu. „Jsem z toho smutný. Projekt Trunečkův mlýn má stát na soukromém stavebním pozemku, kde aktuálně stojí ruina asi z roku 1950, což znamená, že když se tam nebude stavět, bude tam ta ruina stát dál,“ popsal naší redakci svůj pohled na věc starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Pár lidem jsem v Řeporyjích rozšlapal bábovičky. Až nebudu starostovat, chci být zase novinářem, říká Pavel Novotný

Bývalý novinář, moderátor, pokerový hráč a nyní starosta městské části Praha-Řeporyje. Přesvědčený člen ODS Pavel Novotný budí rozruch především svými názory a „neškrobeným“ vyjadřováním. Na nedávné setkání nás pozval do své kanceláře na úřadě v...

Nešlo by směnit pozemek v přírodě za jiný, vhodnější?

Podle Jana Gebauera by městská část mohla s developerem vyjednat směnu pozemků, aby se nestavělo v přírodě, ale na jiném místě, které je k výstavbě vhodnější. „Na druhém konci Prokopského údolí se podařilo zastavit jeden developerský projekt tím způsobem, že Praha 5 směnila pozemek, na kterém chtěli zdevastovat údolí obludnou výstavbou, za jiný, vhodný pozemek,“ vysvětlil Gebauer.

Tento postup však Novotný rázně odmítá. „My s developery nehandlujeme, my je vydíráme. Naše ekonomika je díky tomu úspěšná. Investora jsme zmáčkli nevídaným způsobem, mělo tam být 88 bytových jednotek, v posledním návrhu je jich jen dvanáct. My jsme ho dokopali k tomu, že on staví na půdorysu toho původního mlýna. Na tom stavebním pozemku už nikdy nic lepšího nevyroste, než tam mohlo vyrůst teď,“ říká důrazně Novotný.

Důvody, proč nedojde k výměně pozemků, jsou podle iniciátorů referenda jiné. „Novotný nemá kontakty na magistrátu, protože celá Praha je na něj naštvaná, tak říká, že to nejde. On zkrátka výměnu pozemků neumí zařídit, a tak říká, že je to špatně,“ uvedl Radovan Sedlář a doplnil, že počet bytů se sice opravdu snížil, ale zatímco původní výměra bytů byla opravdu drobná, z nové dokumentace lze vyčíst, že každý ze zmínených dvanácti bytů má výměru kolem 180 metrů čtverečních.

Tohle není žádnej vym*danej Clash of the Stars, říká Fenin po vstupu do světa MMA

Martin Fenin je pětatřicetiletý bývalý český profesionální fotbalista a reprezentační útočník. Na klubové úrovni na sebe upozornil především v dresu bundesligového Frankfurtu, kde odehrál devadesát zápasů a vstřelil čtrnáct gólů. U české...

Referendum proběhne, ale bude zastupitelstvo respektovat jeho výsledek?

Navzdory tomu, že řeporyjští zastupitelé o jeden hlas odhlasovali záměr developera stavět, konání referenda odklepli jednohlasně. „Budu se do posledního dechu prát za to, aby měli lidi právo na to dělat si referendum. Taky jsme nezkoumali archy, byť by to bylo na místě,“ řekl Novotný.

Ten je podle svých slov přesvědčený o tom, že zhruba osmdesát procent voličů bude v referendu hlasovat kladně, tedy pro to, aby městská část podnikla veškeré kroky proti výstavbě bytových domů. „Já ale budu hlasovat ne, a to proto, že se domnívám, že lepší podmínky nešlo v našich mantinelech vůbec vyboxovat a budoucnost mi dá samozřejmě za pravdu,“ je si jistý Novotný.

Rozhodnutí občanů v referendu bude na každý pád závazné pro starostu i zastupitelstvo městské části, kteří budou povinni rozhodnutí prosazovat v územním a stavebním řízení i dalších správních postupech, v nichž budou příslušné orgány o záměru rozhodovat.

Referendum v Řeporyjích proběhne už během prvního kola prezidentských voleb, tedy 13. a 14. ledna 2023. Zda se na místě v případě kladného výsledku opravdu nebude stavět, to je podle iniciátorů referenda otázka. „Ze zákona je dané, že zastupitelé musí respektovat výsledek referenda. Otázka je, jak ho budou interpretovat,“ uzavírá Sedlář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Bernard, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky referendum, Řeporyje, stavba, Trunečkův mlýn, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Tak nevím, asi lepší 12 zazobaných sousedů než jedna ruina. Je to okraj CHKO a stavební pozemek. 88 bytů by bylo dost citelných, ale 12 ?

Pátek, 23. prosince 2022, 06:28Odpovědět

V Řeporyjích proběhne referendum. Občané rozhodnou o stavbě v přírodním parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.