Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha poslala na Ukrajinu šest vagonů humanitární pomoci, topidla a elektrocentrály

Z libeňského nádraží dnes na slovenské hranice s Ukrajinou zamířil vlak se stovkami naftových topidel a skoro dvě desítkami elektrocentrál v hodnotě patnáct milionů korun. Humanitární pomoc ze zásob hlavního města si rozdělí města Kyjev a Mykolajiv.

Pomoc putuje Kyjevu jako partnerskému městu Prahy

Vlaková souprava o šesti vagonech veze na 315 paletách 626 naftových topidel a 18 elektrocentrál. Čtyři stovky topidel a deset elektrocentrál dostane Kyjev, zbytek Mykolajiv.

„Výběr je dán tím, že Kyjev je naše partnerské město. Mykolajiv je zase město, které čelilo tvrdému ostřelování ze strany ruské armády a byla tam narušena civilní infrastruktura,“ vysvětlil při nakládání materiálu primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Snažíme se posílat věci, které jsou teď akutně potřeba, ale pochopitelně bude nutné navázat fází celkové rekonstrukce ukrajinských měst, která byla zničena. Budeme chtít umožnit uprchlíkům, kteří jsou teď tady, mít možnost se vrátit zpátky, což pochopitelně nepůjde bez masivních investic,“ sdělil Hřib.

Na slovenských hranicích materiál převezmou zástupci ukrajinské železnice

Podle Hřiba jsou to zásoby, které měla Praha dlouhodobě uskladněny u Správy služeb hlavního města. „Jsou to všechna naftová topidla, která máme. Ale ani tak nedojde k ohrožení krizové připravenosti, protože zásoby musí ještě držet ze zákona hasiči. Měli jsme je navíc pro případ neočekávané události a myslím, že nastala právě teď,“ doplnil Hřib s tím, že celková hodnota zásilky je zhruba 15 milionů korun.

„Nejdůležitější je, že posíláte právě to, co je nutné v tu pravou chvíli. Věřím, že tato spolupráce bude pokračovat. Určitě budeme potřebovat vaši podporu až do dne našeho vítězství nad rašisty,“ uvedl Vitalij Usatyj, chargé d’affaires Velvyslanectví Ukrajiny v České republice.

Praha otevřela centrum následné péče pro ukrajinské uprchlíky. Pomůže s jejich integrací

Ukrajinští uprchlíci, kteří už žijí v Praze, si nově mohou přijít zažádat o pomoc do centra následné podpory. Tam ji poradí ohledně bydlení, sociálních věcí, školství i zdravotnictví. Podle primátora Zdeňka Hřiba se tak pomůže jejich integraci a...

Jak informovala ředitelka ředitelka ČD Cargo Logistic Jana Mlkvá, náklad pojede 24 až 48 do Čierne nad Tisou u slovensko-ukrajinských hranic. Tam je ve spolupráci ukrajinskými železnicemi přeloží do širokorozchodných vagonů. S přepravou na Ukrajinu má ČD Cargo zkušenosti, vezlo už humanitární i armádní pomoc.

V Kyjevě a Mikolajivu si pak materiál převezme městská administrativa a rozhodne, jak s ním bude naloženo.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, humanitární pomoc, topidla, elektrocentrály, vlak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sarka Mikesova

Jo oni jim tam posílají elektro centrály ,topidla to je fór .Jak chtějí vytopit dům bez oken .To je zas plýtvani .

Středa, 14. prosince 2022, 18:17Odpovědět

Praha poslala na Ukrajinu šest vagonů humanitární pomoci, topidla a elektrocentrály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.