Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha otevřela centrum následné péče pro ukrajinské uprchlíky. Pomůže s jejich integrací

Ukrajinští uprchlíci, kteří už žijí v Praze, si nově mohou přijít zažádat o pomoc do centra následné podpory. Tam ji poradí ohledně bydlení, sociálních věcí, školství i zdravotnictví. Podle primátora Zdeňka Hřiba se tak pomůže jejich integraci a předejde možným konfliktům.

Praha je první krajem, který centrum následné pomoci zřídil

Centrum sídlí ve Vysočanech, ve stejné budově jako Krajské asistenční centrum pro uprchlíky, které ovšem nabízí pomoc nově příchozím. „Přijali jsme závazek, že se postaráme o bezpečnost civilního obyvatelstva, které muselo uprchnout před válkou na Ukrajině. Musíme vytvořit prostředí pro uprchlice s dětmi, kteří našly útočiště v našem městě, aby se mohly plnohodnotně zapojit do společnosti,“ popsal na tiskové konferenci primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Praha je vůbec prvním krajem, který takový projekt zřídil.

Přicházet sem podle Hřiba budou lidé, kteří už mají vyřízené vízové a registrační záležitosti, a potřebují pomoci s nějakým dalším problémem, například v oblasti vzdělávání nebo zdravotnictví, bydlení. „Nechceme, aby došlo k vytvoření ghett, chceme, aby bylo možné zajistit adaptaci a integraci, aby nevznikly konflikty z nedorozumění,“ dodal Hřib. Příkladem je podle primátora zapojení ukrajinských dětí do českých tříd místo vzniku jen těch ukrajinských.

Za přijetí ukrajinských uprchlíků poděkoval i chargé d´affaires ukrajinské ambasády Vitalij Usatyj. „Většina z nich nikdy neplánovala život v Česku ani nikde jinde mimo Ukrajinu, ale krutost a bezohlednost ruských okupantů, kteří přišli do naší země ničit, vraždit a krást, je vyhnala,“ řekl Usatyj.

Od ledna bude centrum v plném provozu

„Od pondělí se nám podařilo přijmout padesát klientů, což za dva dny v pilotním režimu nejsou vůbec špatná čísla,“ informovala koordinátorka centra Michaela Márová. Zatím poskytují základní sociální poradenství a poradenství v oblasti bydlení, od ledna pak budou fungovat v plném provozu, který zajistí čtyřicet pracovníků a deset tlumočníků.

Jak Márová uvedla, jedná se o unikátní spolupráci veřejné správy a neziskového sektoru. Informace z fungování centra totiž předají zpět magistrátu.

Náklady jsou třicet milionů

Projekt financuje UNICEF, který v rámci dlouhodobé spolupráce městu dalo balíček 333 milionů korun. Na provoz centra z toho půjde třicet milionů. Fungovat by mělo až do konce příštího roku.

Budovu ve Vysočanech zdarma městu půjčila už v dubnu firma Central Group, která zároveň hradí i provozní náklady, jako jsou energie.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, uprchlíci, ubytování, válka, pomoc, KACPU, CNPUU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha otevřela centrum následné péče pro ukrajinské uprchlíky. Pomůže s jejich integrací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.