Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Senior se bavil s kamarádem a náhle zkolaboval. Život mu zachránili policisté

Karel Matoušek a Filip Kučírek, to jsou jména policistů, kterým bude ještě dlouho vděčný devětasedmdesátiletý senior. Ten zkolaboval na ulici během hovoru se svým kamarádem, který jej začal resuscitovat a na místo zavolal policii. Jako první na místo přijeli dva policisté, kterým se po přímé masáži srdce a dvou výbojích externího defibrilátoru podařilo obnovit seniorovy životní funkce.

Muž zkolaboval při hovoru se svým kamarádem

Muž zkolaboval ve středu 7. prosince krátce po desáté hodině dopolední při hovoru se svým kamarádem na ulici. Když senior padl na chodník, začal jej druhý muž okamžitě resuscitovat, ale také zvládl kontaktovat linku 158. Do tří minut byli na místě policisté Karel Matoušek a Filip Kučírek, kteří u seniora v bezvědomí okamžitě zahájili boj o život.

„Karel stlačovat mužův hrudník, druhý kolega připravil automatizovaný externí defibrilátor, který po přiložení doporučil výboj. Po něm se ale žádné životní funkce neobnovily a přístroj instruoval policisty k další dvouminutové přímé masáži srdce, po které opět doporučil výboj. Po něm již začal muž dýchat a reagovat na podněty,“ popsala dramatickou situaci policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Po několika minutách resuscitace na místo přijeli záchranáři, kteří si muže už ve vědomém stavu převzali a poskytli další profesionální pomoc v sanitním voze při převozu do vinohradské nemocnice na oddělení kardiologie.

Policisty nemine ocenění

K případu došlo v ulici Cukrovarská v Poděbradech, kde oba policisté pracují. „Musím říci, že jsem čerpal ze zkušeností studia na základní odborné přípravě. Ten skvělý pocit, že se nám muže podařilo zachránit, je pro mě velkým momentem, to vám žádná jiná práce nedá,“ popsal policista Karel Matoušek, který život zachraňoval poprvé.

Filip Kučírek pomohl zachránit už čtvrtý lidský život. „K policii jsem nastoupil, abych pomáhal i těm, kteří to potřebují. A přesně takovéto situace jsou pro mne, ale i pro spoustu mých kolegů velkou motivací v naší práci, které si já, ale věřím, že i občané, váží,“ sdělil Filip Kučírek.

Oba policisty za významný čin ocení ředitel Územního odboru Nymburk Marek Šmíd a ředitel středočeské krajské policie Václav Kučera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky záchrana života, senior, kolaps, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior se bavil s kamarádem a náhle zkolaboval. Život mu zachránili policisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.