Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O Vánocích a na silvestra bude plně obsazená asi třetina pražských hotelů

Přibližně třetina hotelů v Praze bude během Vánoc a oslav Nového roku plně obsazena. Vyplývá to z tiskové zprávy Asociace hotelů a restaurací ČR. Vyšší zájem je podle ní zatím o silvestrovského pobyty, asi polovina pražských hotelů je v tomto období zaplněná z 50 až 80 procent. Pokoje se však prodávají pod cenou. Prezident AHRČR Václav Stárek řekl, že náklady hoteliérům letos vzrostly o více než 30 procent, ceny se přitom vzhledem k inflaci pohybují na podobné úrovni jako v roce 2019.

Ředitel hotelu Palace v Praze Martin Koťátko uvedl, že se počet rezervací na Vánoce a na silvestra blíží k předcovidové úrovni, na Štědrý den jsou zatím pokoje z 82 procent plné. Hosté podle něj dorazí především z evropských zemí. „Ceny v roce 2022 bohužel nedosahují výše roku 2019, a to spolu s velmi zvýšenými náklady není moc dobrá kombinace,“ řekl Koťátko.

Hotel Emblem v Praze bude podle ředitelky Heleny Valtrové na silvestra plný z asi tří čtvrtin, v roce 2019 byly pokoje téměř vyprodané. Ke Štědrému dni se obsazenost pohybuje na 42 procentech, v posledním předcovidovém roce byla přibližně 83 procent, řekla Valtrová. Nejvíce hostů ke konci roku dorazí z USA, Německa, Francie, Itálie či z Velké Británie. Celkově však podle Valtrové ubylo movitějších turistů. Zdůraznila, že rezervace poslední dobou hosté dělají na poslední chvíli.

Mluvčí sítě Czech Inn Hotels Petr Chábera uvedl, že téměř všechny pokoje v Praze mají na silvestra vyprodané, pár míst drží pro české turisty. Vyšší podíl hostů ze zahraničí očekávají i na Vánoce. Obsazeni by koncem roku měli být z 90 procent, řekl Chábera. Dodal, že letošní podzimní a zimní sezona je v historii firmy dosud nejúspěšnější.

„Odhadujeme, že ubytovací zařízení dosáhnou letos průměrné obsazenosti 60 procent. Poslední měsíce začínáme v ubytovacích službách sledovat postupné dopady snižování spotřeby z obav z dalšího ekonomického vývoje a zároveň dramatický růst nákladů. Oslavy konce roku se mohou vymykat z celkového průměru, protože lidé si je po dvou letech omezování chtějí plnohodnotně užít,“ řekl Stárek.

V roce 2019 byla průměrná roční obsazenost hotelů v Praze asi 79 procent, v prosinci téhož roku přibližně 80 procent. Za letošní leden až říjen se pohybovala zhruba na 56 procentech, v tom samém období v roce 2019 činila zhruba 76 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky hotely, reality, Vánoce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Vánocích a na silvestra bude plně obsazená asi třetina pražských hotelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.