Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vynálezce Kolben je čestným občanem Desítky

Emil Kolben byl vynálezce, podnikatel a průmyslník, který žil na území Prahy 10. Vyznamenání in memoriam za něj převzali zástupci spolku Kolbenova vila. Kolben během svého života patřil mezi nejvýznamnější elektrotechniky ve střední Evropě a i díky němu se podařilo elektrifikovat svět až do moderní podoby.

„Pane Emile Kolbene, vítáme vás do galerie čestných občanů Prahy 10. Budete ji sdílet s takovými osobnostmi, jako byli Karel Čapek, Jan Kotěra, Jiří Kolář a další. Věřím tomu, že se stanete ozdobou této galerie a budete nám všem připomínat, jak je důležité být důsledný a poctivý ve svých věcech,“ řekl starosta Martin Valovič (ODS) při předávání ceny.

Kolbenovi potomci dnes žijí v Mnichově. Svého původu si váží

Na slavnostním předání zazněla i zdravice od příbuzné Kolbena, která žije v Mnichově. „Velmi si vážím vaší snahy a odhodlání vrátit našeho dědečka mezi významné osobnosti našich i světových dějin, po bok Edisona, Tesly, Křižíka, Bati a dalších,“ poděkovala Adreé Kolbenová.

„Příběh Emila Kolbena je jedinečný. Kdo o sobě může prohlásit, že úzce spolupracoval jak s Edisonem, tak Teslou? Když tedy někdo o Emilu Kolbenovi hovoří jako o českém Elonu Muskovi, je takový příměr zcela na místě. Udělení čestného občanství proto vnímám i jako skvělou příležitost zvýšit povědomí široké veřejnosti o osobnosti, jež snese srovnání s těmi nejvýznamnějšími vynálezci na světě,“ uvedl na předávání místostarosta MČ Praha 10 pro oblast kultury Pavel Šutka (ODS).

Kolben i přes svůj přínos světu skončil v koncentračním táboře

Mimo další velké úspěchy byl Kolben například zakladatelem továrny Kolben a spol. nebo generálním ředitelem Českomoravské – Kolben – Daněk (ČKD). V Praze žil ve vile v Hradešínské ulici, kde spolek Kolbenova vila letos pořádá zážitkovou výstavu u příležitosti 160 let od narození Kolbena. Do budoucna má být výstava zpřístupněna trvale.

„Emil Kolben byl strůjcem velkolepého podnikání, které ovlivnilo hospodářský vývoj v českých zemích na celá desetiletí. Značku ČKD nebo výraz ´jdu do kolbenky´zná u nás snad každý. Přesto o samotném Kolbenovi nevíme skoro nic. Jeho jméno nebylo připomínáno, jeho význam byl zapomenut. Fašismu vadil jako Žid, komunismu jako podnikatel,“ připomněl Miroslav Jiřík, předseda spolku Kolbenova vila. Připomněl tím nešťastný osud Emila Kolbena i jeho rodiny. Všichni byli deportování do koncentračního tábora v Terezíně. Zde sám Emil v roce 1943 ve věku 80 let zemřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 10

Štítky Praha 10, Emil Kolben, čestné občanství, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vynálezce Kolben je čestným občanem Desítky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.