Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Rezervace Dja v pražské zoo se ke gorilám přistěhovali štětkouni

Do Rezervace Dja v pražské zoo se přistěhovali noví obyvatelé. Jedná se o dva samce pralesních prasat štětkounů afrických. Ti nově sdílí jednu z hlavních expozic Rezervace Dja spolu se skupinou kočkodanů Brazzových. Rezervaci zoo otevřela letos v září jako nové zázemí především pro gorily. Na webu pražské zoo o tom informovala tisková referentka Alena Maděrová.

Do Zoo Praha dorazila rezavá prasata z nizozemské zoologické zahrady

Stěhování štětkounů do rezervace proběhlo v úterý. Nejdřív byli podle kurátora nesmělí a byli spíš v zázemí. „Dnes se však již osmělili do expozice a vzápětí svými rypáky pečlivě prozkoumali zdejší substrát," popsal na webu zoo ve středu kurátor Jan Mengr.

Štětkouni afričtí získali své jméno podle protáhlých ušních boltců zakončených delšími chlupy, které připomínají štětku. Stejně jako kočkodan Brazzův jsou štětkouni častou kořistí pytláků a někde také zemědělců, kterým ničí úrodu. „V neposlední řadě štětkouna ohrožuje také úbytek prostředí v důsledku rozšiřování lidského osídlení ve střední Africe," uvedlaa Alena Maděrová a dodala, že do Zoo Praha dorazila rezavá prasata z nizozemské zoologické zahrady v Emmenu.

Nový pavilon goril v pražské zoo provede návštěvníky kamerunskou džunglí

Nový pavilon Rezervace Dja v Zoo Praha, který se lidem otevře už za týden, nabídne kromě pohledu na gorilí skupinu, také autentické zvuky a rostliny kamerunského pralesa. K tomu se budou návštěvníci moci podívat do třídy africké školy na nebo na...

V rezervaci žijí gorily

Rezervace Dja je nejnovější pavilon pražské zoologické zahrady, který se otevřel 28. září. Žije tam rodinná skupina goril nížinných nebo guerézy pláštíkové. V prostředí tropického deštného pralesa návštěvníci potkají také osináky africké či talapoiny severní. Stylizovanou kamerunskou vesnici doplňují krysy obrovské a kaloni plaví.

Budova v horní části zoo má rozměry přibližně 56 krát 56 metrů, venkovní výběhy pro zvířata zaujímají 3 tisíce metrů čtverečních. Výstavba pavilonu začala na podzim 2019 a stála přes 262 milionu korun. Původní pavilon lidoopů v dolní části zahrady nadále obývají gorilí samec Richard se svými syny Kiburim a Nuruem.

Do nového pavilonu se návštěvníci nejlépe dostanou autobusovými linkami 234, 235 či 236 na stanici Zoo Praha – Sklenářka. Kromě toho v horní části areálu vede k rezervaci lávka od západního okraje Údolí slonů a cesta od Afrického domu. Přímo před pavilonem vznikl další vchod do zoo.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, zoo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Rezervace Dja v pražské zoo se ke gorilám přistěhovali štětkouni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.