Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V pražské botanické zahradě vystavují nejvzácnější leknín světa. Je to nejmenší druh

Ve skleníku botanické zahrady hlavního města mohou návštěvníci nově vidět nejmenší leknín na světě, který se už ve volné přírodě nevyskytuje. Listy leknínu trpasličího, který objevili teprve před pětatřiceti lety, mají jen dva centimetry.

„Důležitou úlohou botanických zahrad je činnost v oblasti ochrany genofondu rostlin. Jde jak o zachování rostlin, které jsou vzácné a ohrožené, tak rovněž o udržení genofondu takových druhů, které se v přírodě již vůbec nevyskytují,“ uvedl v tiskové zprávě Vlastik Rybka, náměstek odborného oddělení botanické zahrady.

Domovem nového exponátu byl termální pramen ve Rwandě, kde ho v roce 1987 objevil německý vědec Eberhard Fischer. Botanici měli za to, že je to rostlina ohrožená vyhynutím a leknín trpasličí začali pěstovat v zahradách. A udělali dobře, v roce 2008 z přírody skutečně zmizel.

„U nás v botanické zahradě jej pěstujeme již od října 2018. V pěstebním zázemí nám i pravidelně kvetl. Exempláře, které máme k dispozici, jsme se nyní rozhodli ukázat i návštěvníkům,“ dodal Rybka.

Leknín, jehož listy dorůstají maximálně dvou centimetrů a celý trs má centimetrů patnáct, najdou zájemci ve skleníku Fata Morgana. Oproti listu největší leknínovité rostliny viktorie královské, který může mít až třímetrový průměr, je to skutečně trpaslík.

Skleník je otevřen vždy od devíti ráno do čtyř odpoledne, každý den kromě pondělí. Lidé si také mohou rezervovat večerní komentované prohlídky, které se konají v pátky a soboty od pěti do osmi večer.

Ohodnoť článek

Foto Botanická zahrady hlavního města Prahy, Vít Lukáš, Národní muzem

Štítky Botanická zahrada, leknín trpasličí, nejmenší, skleník, Fata Morgana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské botanické zahradě vystavují nejvzácnější leknín světa. Je to nejmenší druh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.