Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odpojme energie budovám, které patří Rusům, vyzývá petice

Internetem koluje petice s názvem „Pojďme zhasnout ruskou ambasádu v Praze“. Jejím iniciátorem je spoluautor projektu Dárek pro Putina Martin Ondráček. Cílem petice je dát ruským diplomatům v Praze ochutnat jejich vlastní medicínu. „Bez energií a vody se ocitají nejen byty, školy a školky, obchody a výrobní závody, ale také například nemocnice. Rusko se evidentně rozhodlo zlomit Ukrajinu tmou a mrazem,“ píše se v petici.

„Přijde mi spravedlivé, aby se dostali do situace, do které oni uvádějí stovky tisíc lidí“

„Už několik týdnů čelí ukrajinská města a vesnice bezprecedentním raketovým útokům ze strany Ruska. Terčem jsou především elektrárny, teplárny a vodárny. Tato nová fáze války přináší katastrofické a navíc každodenní dopady na životy civilního obyvatelstva,“ píše se v petici, jejímž iniciátorem je spoluautor projektu Dárek pro Putina Martin Ondráček.

Cílem petice je odpojení všech budou v majetku Ruské federace od plynu, vody a elektrické energie. „Přijde mi spravedlivé, aby se dostali do situace, do které oni uvádějí stovky tisíc lidí. Aby si vyzkoušeli, jaké to je být bez tepla, elektřiny a bez vody,“ popsal Ondráček naší redakci.

V Praze měli vystoupit ruští umělci podporující válku na Ukrajině. Forum Karlín jejich koncerty zrušilo

Forum Karlín zrušilo koncerty dvou ruský zpěváků, kteří otevřeně podporují ruskou agresi na Ukrajině. Obě plánovaná vystoupení vyvolala kritiku na sociálních sítích, vyjádřil se i bývalý ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyinis.

„Když tam do konce roku bude podepsaných 25 tisíc lidí, tak budu říkat, že to je úspěšné“

V době vydání článku ve středu před desátou hodinou dopoledne bylo pod peticí podepsáno 6500 petentů. „Budu nadšený, pokud tam bude za deset dní podepsaných deset tisíc lidí. Když tam do konce roku bude podepsaných 25 tisíc lidí, tak budu říkat, že to je úspěšné. Při dosažení desítek tisíc podpisů petici vezmeme a půjdeme za firmami, které distribuují energii, předat jim petici a formálně se pokusit o to, aby se cíl petice naplnil,“ řekl Ondráček.

Jak budou na petici reagovat přímí dodavatelé energií, si Ondráček netroufá odhadovat. „Pro mě je už jen fakt, že to podepíše hodně lidí, dostatečným argumentem, který říká, že ne všichni jsou z toho jejich konání nadšení.“

POLITICKÁ KORIDA: Zvládla Praha migrační vlnu z Ukrajiny? Odpovídají zastupitelé

Hlavní město vyzvalo vládu České republiky, aby pro případ příchodu dalších uprchlíků z Ukrajiny připravila plán pro jejich přerozdělení. Praha by tedy chtěla být připravena na případnou druhou vlnu lidí, kteří by uprchli z Ukrajiny, kvůli...

Existují i normální Rusové, člověk musí být dobrým příkladem, říká Kirill, který v Praze žije deset let

Kirill Uljanov vyrůstal v Nižněvartovsku na Sibiři. Do Prahy přišel před deseti lety, když mu bylo sedmnáct. Dnes pracuje jako analytik v IT firmě, nejen o víkendech ho lidé mohou potkat v holešovickém klubu Wildt, který spolu se svými kamarády...

Ruská ambasáda na dotazy neodpověděla

Ideálním výsledkem by podle Ondráčka bylo, kdyby se opravdu podařilo dotáhnout odpojení energií všem budovám v majetku Ruska. „Já bych byl nadšený. Je iluzorní se domnívat, že Rusové přestanou s útoky na kritickou infrastrukturu Ukrajiny, nepřestanou. Válka vstoupila do další fáze, kterou je snaha o vyvolání další uprchlické vlny směrem na západ. Rusové se snaží o to, aby těch uprchlíků bylo tolik, že to státy v Evropě neunesou.“

Naše redakce se s dotazy ohledně vzniku petice za odpojení budov v majetku Ruska od plynu, vody a elektřiny obrátila na ruskou ambasádu v Praze. Pracovnice na telefonu nás odkázala na mailovou adresu, přes kterou nám na naše dotazy nikdo neodpověděl.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Šteffel

Štítky petice, Martin Ondráček, Dárek pro Putina, Pojďme zhasnout ruskou ambasádu v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpojme energie budovám, které patří Rusům, vyzývá petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.