Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kaplička u Hamerského rybníka se dočkala opravy

Kaplička u Hamerského rybníka je cílem vandalů a letošní oprava není první. Klasicistní objekt dostal novou fasádu a střechu a byl také vyměněn dřevěný sedák uvnitř. Napravení vandalství vyšlo Desítku na zhruba 200 tisíc korun.

Výklenková kaplička, která stojí u výpustě Hamerského rybníka byla od své poslední opravy v roce 2017 opět poničena. Fasáda byla počmáraná a na střešní konstrukci se podepsala vlhkost. S oběma problémy se stavba potýká dlouhodobě, Městská část se tedy rozhodla použít maximum moderních technologií, aby kaplička vydržela nepoškozená co nejdéle. 

„Známým rizikům také odpovídala aktuální podoba rekonstrukce. Použili jsme moderní postupy a materiály vhodné pro dlouhodobou odolnost proti vnějším vlivům. Ať už se jedná o hydroizolační nátěr střechy, hloubkové penetrační nátěry či nátěr anti-grafitový,“ vysvětlila v tiskové zprávě Olga Koumarová (ODS), místostarostka Prahy 10 pro investice, finance a rozpočet.

„Menší historické objekty jsou přirozenou součástí veřejného prostoru.“

Vedení Městsé části je přesvědčené, že kapličky a podobné stavby jsou vhodné k rozjímaní a zpříjemňují občanům Prahy procházky. „Věřím, že opravenou kapličku občané při svých procházkách po Záběhlicích ocení, a doufám, že tentokrát zůstane od ničení uchráněná,“ říká o opravené kapličce první místostarosta Tomáš Pek (TOP 09). Kromě zevnějšku navíc zmiňuje, že součástí kapličky bývaly i plastiky staré přes 150 let. „Bohužel, kontinuálně se potýkáme s tím, že někteří lidé kapličku, naprosto nesmyslně, ničí. Vandalismu neodolaly ani plastiky uvnitř kaple, doložené naposledy v první polovině 20. století,“ posteskl si ve zprávě pro novináře Pek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 10

Štítky kaplička, oprava, vandalismus, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaplička u Hamerského rybníka se dočkala opravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.