Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstavba stovky nových domů v Poříčí zatím vázne. Investor nemůže najít společnou řeč s vedením obce

Už roky trvá spor mezi investorem, majiteli pozemků v lokalitě Za Vodou a vedením obce Poříčí nad Sázavou. Důvodem zůstává připojení plánované zástavby na vodovod a kanalizaci, které obec protínají. Podle starosty investor nesplnil podmínky stanovené územním plánem a Vodohospodářskou společností Benešov pro připojení zhruba stovky plánovaných domů. S tím však investor nesouhlasí.

Starosta: Investor dosud nepředložil projektovou dokumentaci v souladu s požadavky

„Situace je již několik let zcela neměnná. Investor dosud nepředložil projektovou dokumentaci, která by byla v souladu s technickými požadavky našeho provozovatele. Za stávající situace a podle investorem předložené dokumentace není napojení lokality Za Vodou provozně možné a bezpečné,“ potvrdil redakci Drbny starosta obce Jan Kratzer (Mladí pro Poříčí PLUS). Podle něho v tento moment není možné napojit lokalitu na vodovod a poříčskou čistírnu odpadních vod z důvodu nedostatečné kapacity.

S jeho slovy nesouhlasí investor a developer. „Kapacita čistírny odpadních vod je otázkou spíše technickou. Z právního hlediska považujeme požadavek na navýšení kapacity nedostatečně odůvodněný. Investor žádá pouze o zajištění kapacity čistírny pro 440 evidovaných obyvatel. Dle vyjádření Vodohospodářské společnosti Benešov, které máme k dispozici, je přitom aktuální látkové zatížení Čistírny odpadních vod Poříčí nad Sázavou 917 evidovaných obyvatel. Kalkulovaná maximální kapacita by přitom podle nám dostupných informací měla odpovídat 2 370 evidovaným obyvatelům,“ reagoval na slova starosty právník Havel and Partners František Korbel zastupující developera a investora. Podle něho z těchto informací vyplývá dostačující kapacita.

O vyjádření požádala redakce Drbny také Vodohospodářskou společnost Benešov, která však na e-mail nezareagovala. Slova o dostatečné kapacitě čistírny však popírá starosta. Podle něho je vše podstatné uvedeno v dopise pro vlastníky, který má redakce k dispozici. „V něm se píše o nedostatečné kapacitě čističky pro lokalitu Za Vodou. O tom ví investor prokazatelně už od roku 2013. V roce 2021 si dokonce sám nechal zpracovat odbornou analýzu, která tento závěr jednoznačně potvrzuje. Tuto analýzu ale developer evidentně tají před stavebním úřadem, ale především před majiteli, kteří od něj koupili parcely a kteří o ní až do našeho dopisu ze září 2022 nevěděli,“ doplnil Kratzer.

Vlastníci pozemků v patové situaci

Samotný spor se nejvíce dotýká vlastníků, kteří se rozhodli v lokalitě Za Vodou pořídit pozemek. Jedním z nich byl v roce 2019 syn Milana Vackáře. Stavba měla být podle něho hotová za pět let, nyní ale nejsou schválené ani inženýrské sítě. „Koupi stavebního pozemku v Poříčí nad Sázavou předcházela diskuse celé naší rodiny, zda je to vhodná lokalita a vyhovující podmínky pro život s rodinou. Po důkladném prověření, je-li vybraný pozemek v územním plánu opravdu stavební, což mi osobně potvrdil e-mailem i starosta obce Jan Kratzer, koupil můj syn pozemek v roce 2019,” řekl Milan Vackář, kterému podle jeho slov ještě před podpisem smlouvy vysvětlil developer komplikovanou situaci.

„Do začátku roku 2021 jsme se situací se synem nezabývali. Po dvou letech, kdy se ale výstavba vůbec neposunula, už jsme se začali vyptávat. Bylo nám řečeno, že se práce zpozdily nejen kvůli covidu, ale hlavně kvůli blokaci územního rozhodnutí ze strany obce Poříčí nad Sázavou,” dodal.

Vackář je od začátku roku 2021 v důchodu, a proto se podle svých slov rozhodl pro ráznější kroky. „Od developera jsem dostal všechny informace o aktuálním stavu a materiály k prostudování. Po čase jsem začal ověřovat některé informace u starosty, zejména zda má obec dostatečnou kapacitu vodovodního přivaděče a čističky odpadních vod i pro lokalitu Za Vodou,” podotýká Vackář, podle kterého starosta nejspíš sleduje jiné zájmy.

Právník: Nedostatečně odůvodněné, excesivní a neopodstatněné

Projektovou dokumentaci investor podle svého vyjádření v loňském roce podal na stavební úřad. Ke schválení údajně chybělo jen vyjádření obce, která se vyjádřila negativně.

„Projektová dokumentace sice byla na stavební úřad podána, ale neplní technické požadavky provozovatele naší vodohospodářské soustavy, takže souhlas s napojením podle této dokumentace nemůže v žádném případě obec vydat. Je povinností investora, aby vytýkané nedostatky odstranil,“ doplnil starosta.

V dokumentu vydaném v únoru letošního roku Vodohospodářskou společností Benešov, který má redakce k dispozici, je uvedeno jednadvacet podmínek, které musí investor pro připojení na vodovod a kanalizaci splnit.

„Většina podmínek uvedených ve vyjádření je technického charakteru, tudíž se k jejich plnění developerem nemůžeme kvalifikovaně vyjádřit. Ovšem podle informací poskytnutých projektantem stavby máme za to, že naprostá většina podmínek je bez větších obtíží splnitelná, případně je projekt již splňuje. Pouze k podmínkám pod body 4, 8, 9 a 13 jsme vznesli připomínky a požádali jsme Vodohospodářskou společnost Benešov o jejich upřesnění, odůvodnění či jejich úplné vypuštění, neboť jsme je z právního hlediska vyhodnotili jako nedostatečně odůvodněné, excesivní a neopodstatněné,“ popsal Korbel. Jeden ze čtyř bodů se týká například v úvodu zmíněného posílení kapacity čistírny odpadních vod.

Řešení samotné situace zůstává v nedohlednu. Napjatá atmosféra dospěla do situace, kdy se několik týdnů před komunálními volbami sešlo před poříčským obecním úřadem zhruba 30 vlastníků pozemků v lokalitě Za Vodou, kde jasně dali najevo svou nespokojenost před jednáním zastupitelstva. To vše za hlasitého doprovodu řehtaček a hesel na transparentech.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Poříčí nad Sázavou, Za Vodou, výstavba, developer, investor, pozemek, Benešov, Jan Kratzer, František Korbel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba stovky nových domů v Poříčí zatím vázne. Investor nemůže najít společnou řeč s vedením obce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.